Διεθνή

Φυσικό αέριο: Σε ασφυκτικό κλοιό «κλειστής στρόφιγγας» η Ευρώπη – Η Gazprom μπλόκαρε και την Λετονία

Η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία εκτυλίσσεται σε μείζονος σημασίας πρόβλημα για την Ευρώπη καθώς όπως αποκάλυψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 12 χώρες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Ρωσία μείωσε εν μέρει ή διέκοψε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου σε 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μεγαλύτερη μείωση ή ακόμη και πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δέσμευση για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% θα βοηθήσει στην «αναπλήρωση των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης πριν από το χειμώνα».

«Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται σε πιο αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους» ανέφερε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Έχουμε ήδη ποσότητες ρεκόρ προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και λαμβάνουμε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τα κράτη του Περσικού Κόλπου, την Αλγερία ή την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Όλο και περισσότερες χώρες εντείνουν την παραγωγή τους.
Και τα αποτελέσματα είναι ορατά», υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν επιπλέον 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG και φυσικό αέριο που μεταφέρθηκαν μέσω αγωγών εκτός Ρωσίας» «Αυτός ο όγκος αντιστάθμισε την μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού κατά 28 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα».

«Τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει συλλογική δέσμευση να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%. Με μια τέτοια μείωση, μπορούμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα με ασφάλεια».
«Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της πώς θα πετύχει αυτόν τον στόχο. Μόνο σε περίπτωση πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης, ο στόχος θα γίνει υποχρεωτικός. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι ένα σοκ σε μια χώρα της ΕΕ θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία μας», προειδοποίησε η κα. Φον ντερ Λάιεν.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το προτεινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα μετάβασης σε δεύτερη, υποχρεωτική φάση μείωσης της κατανάλωσης κατά επιπλέον 15%, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής των προμηθειών και κηρύξει «πανευρωπαϊκό συναγερμό».

Μπορέλ: Δεν μπορούμε να διακόψουμε άμεσα το ρωσικό αέριο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσαν στο μισό τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Μιλώντας στη Deutsche Welle, ανέφερε ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία αποτελούσαν περίπου το 40% του συνόλου του φυσικού αερίου που αγόραζαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την έναρξη της επιχείρησης. «Μέχρι τώρα έχει πέσει στο 20%,» είπε ο Μπορέλ.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου δεν μπορούν να σταματήσουν «εν μία νυκτί».

Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Λετονία

Η ρωσική εταιρεία Gazprom που διαχειρίζεται το φυσικό αέριο της Ρωσίας στις 30 Ιουλίου 2022 διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Λετονία λόγω παραβιάσεων των όρων.

«Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Λετονία λόγω παραβίασης των όρων για το φυσικό αέριο», τόνισε η Ρωσική εταιρία.

Τα στοιχεία της λετονικής εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου Conexus επιβεβαιώνουν επίσης την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τις 30 Ιουλίου.

Στις 27 Απριλίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και την πολωνική PGNiG λόγω μη έγκαιρης πληρωμής σε ρούβλια. Στις 21 Μαΐου, αναφέρθηκε ότι η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη φινλανδική εταιρεία Gasum είχε διακοπεί για τον ίδιο λόγο.

Στη συνέχεια, οι παραδόσεις σταμάτησαν στη δανική Orsted, την ολλανδική GasTerra και τη Shell Energy Europe.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu