Το πρωί της Δευτέρας η τιμή αυξήθηκε με άλμα στα 48,8 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στην περιοχή τιμών €47 και €47,5
Με άλμα τιμής ξεκίνησαν τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η τιμή ανήλθε στο ξεκίνημα της ημέρας στα 48,8 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει προς τα 47,2 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές αυτές είναι κοντά στις μέγιστες τιμές έτους που σημειώθηκαν επίσης τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι τιμές έχουν ανοδική τάση καθώς εφέτος τα αποθέματα της Ευρώπης καταναλώνονται με υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια ενώ στην εξίσωση της κερδοσκοπίας έχει προστεθεί η άρνηση της Ουκρανίας να μην επιτρέψει από την 1η Ιανουαρίου 2025 την transit διέλευση του ρωσικού αερίου από το δίκτυό της.
Η συμφωνία διέλευσης αερίου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου και ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή κάποια εναλλακτική λύση, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο της διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου να δημιουργεί πιέσεις προς τα πάνω στις τιμές.
Ως εναλλακτική επιλογή για την διέλευση του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη αναφέρονται η ροή μέσω Τουρκίας και αγωγού Turkstream.
Πολιτικές εντάσεις
Η άρνηση της Ουκρανίας και του προέδρου Ζελένσκι έχει πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις και σε άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ζητώντας από την Ουκρανία να αποδεχθεί μια νέα συμφωνία διέλευσης με τη Ρωσία, απείλησε ότι η χώρα του θα πάψει να εξάγει ρεύμα προς την Ουκρανία. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα έχανε περίπου το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας που εισάγει για την κάλυψη των αναγκών της. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζητώντας από την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δηλώνοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον στη Ρωσία.
Ο Φίτσο, του οποίου η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, εκτίμησε ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον κόστος 40 έως 50 δισ. ευρώ ετησίως λόγω υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ακόμη 60 έως 70 δισ. ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, η Ρωσία θα έχανε περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως εάν η Ουκρανία σταματούσε τη διέλευση, ανέφερε στην επιστολή του.
Οι χώρες που θα επηρεαστούν από την πιθανή παύση της ροής του αγωγού μέσω της Ουκρανίας είναι η Αυστρία, που δέχεται σχεδόν όλο το αέριο που καταναλώνει μέσω Ουκρανίας καθώς και η Ουγγαρία και η Σλοβακία (το ρωσικό αέριο καλύπτει περίπου τα 2/3 των αναγκών τους) αλλά και η Ιταλία. Αντίθετα η Τσεχία από πέρυσι έχει σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού αέριου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Προχωρούν σε πώληση όπλων στο Ισραήλ αξίας 8 δισ. δολαρίων
- Καθοριστικό το 2025 για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία – Ο «αδύναμος κρίκος» Volkswagen
- Μπάιντεν: Βραβεύει Χίλαρι, Σόρος, Μέσι, Γουίντουρ, «Μάτζικ» Τζόνσον, Ραλφ Λόρεν και Ντένζελ Ουάσινγκτον
- Γάζα: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα – Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Νέες συνομιλίες στη Ντόχα
- Κακάο: Η τιμή του «αποχαιρέτησε» το 2024 με εκτίναξη 172% – Φόβοι για ελλείψεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στο μετρό της Αθήνας – Ευθύνες ΥΠΟΜΕ
- Lucid Gravity: Στην άσφαλτο το κορυφαίο SUV
- Δικηγορικοί σύλλογοι: Θετικό το ν/σ κατά της γυναικείας βίας – Ενστάσεις για το τεκμήριο αθωότητας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις