Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από την Αυστραλία και από τις επαπειλούμενες απεργίες των εργαζομένων στις Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd
Σε περιδίνηση κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι η εύθραυστη αγορά του φυσικού αερίου με τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες να αντιμετωπίζουν ξανά το ενδεχόμενο της αύξησης των τιμών.
Τα ανησυχητικά νέα, έρχονται από την Αυστραλία, από τις επαπειλούμενες απεργίες των εργαζομένων στις Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd., που από κοινού προμηθεύουν περίπου το 10% της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), παγκοσμίως.
Με πετρελαϊκές βιομηχανίες να έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια από την κρίση, που εκτίναξε τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ, οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξηση μισθών, με τα εργατικά συνδικάτα να βρίσκονται ωστόσο ακόμη σε διαπραγματεύσεις.
Οι ανησυχίες για τις κινητοποιήσεις οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών την Τετάρτη.
Η ζήτηση για το φυσικό αέριο στο βόρειο ημισφαίριο εξακολουθεί να είναι υποτονική, δεδομένου ότι μεσολαβούν δύο μήνες μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Τι διακυβεύεται από μία παρατεταμένη απεργία
Όμως η προοπτική παρατεταμένου κλεισίματος μονάδων, που έρχεται να προστεθεί στα ακραία καιρικά φαινόμενα που δοκίμασαν τα ενεργειακά συστήματα αυτό το καλοκαίρι, καθώς και στις καθυστερήσεις στις προμήθειες από μεγάλους παραγωγούς, έχει εκτοξεύσει τις τιμές χονδρικής πώλησης
“Η πιθανή απεργία έρχεται σε μια εποχή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν”, δήλωσε στο Boomberg ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. στο Όσλο, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια LNG.
Εάν οι κινητοποιήσεις διαρκέσουν έναν μήνα, θα μπορούσε να διαταραχθεί η παροχή τριών εκατομμυρίων τόνων LNG, δήλωσε ο Claudio Steuer, διευθυντής της SyEnergy Consulting.
«Πόλεμος» αγοραστών
Με δεδομένο ότι, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν έχουν ήδη παραλάβει περίπου το ένα τέταρτο των προμηθειών τους από τις εν λόγω εγκαταστάσεις για φέτος, ενώ έχει επίσης εξασφαλιστεί το 14% των εισαγωγών της Κίνας και το 28% των εισαγωγών της Σιγκαπούρης, ο «πόλεμος» των άλλων αγοραστών για την προμήθεια του φυσικού αερίου αναμένεται σκληρός. Δεν αποκλείεται δε να αναγκαστούν να αναζητήσουν καύσιμα στις spot αγορές.
Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο ενώ στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών προειδοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες βλάβες σε εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες ελλείψεις.
Η Ασία είναι ακόμη πιο άμεσα εκτεθειμένη στις ροές της Αυστραλίας, ενώ ένας πόλεμος πλειοδοσίας με την Ευρώπη κινδυνεύει να ανεβάσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών και στις δύο περιοχές.
Δεν είναι μόνο οι απεργίες
Δεν είναι ωστόσο μόνο οι απεργιακές κινητοποιήσεις που απειλούν την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
Υπό πίεση βρίσκονται και οι ρωσικές εξαγωγές LNG καθώς έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω συντήρησης σε δύο από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της.
Στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καυσίμου στη Λατινική Αμερική, έχει κλείσει μία μονάδα για προγραμματισμένες εργασίες κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, και η Αίγυπτος έχει σταματήσει σχεδόν όλες τις εξαγωγές.
Για το τρίτο τρίμηνο εξάλλου έχουν προγραμματιστεί οι περισσότερες προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, μεταξύ άλλων και στο Prelude, μια ακόμη εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.
Ελπίδες στις ΗΠΑ αλλά και κίνδυνοι
Οι ΗΠΑ – ο μεγαλύτερος και πιο ευέλικτος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου – θα τύχουν μεγάλης προσοχής από τους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Οι πιθανότητες ωστόσο για μια ασυνήθιστη επίθεση τυφώνων στον Ατλαντικό αυξάνονται, καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών θερμαίνονται, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους.
Οι τερματικοί σταθμοί υγροποίησης των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να υγροποιήσουν πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου,” δήλωσε ο Andrei Belyi, διευθύνων σύμβουλος της Balesene OÜ, μιας εταιρείας παροχής ενεργειακών συμβουλών στο Ταλίν.
“Σε μια σφιχτή αγορά LNG, οι τιμές θα αυξηθούν, καθώς οι βασικές περιφερειακές αγορές εν τέλει θα ανταγωνίζονται για τις περιορισμένες προμήθειες LNG”, δήλωσε ο Steuer της SyEnergy Consulting. “Αυτό θα είναι βάλει ξανά σε κατάσταση νιρβάνας τους εμπόρους» προσθέτει, με νόημα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- Μητσοτάκης στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ: «Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις