Διεθνή

Φυσικό αέριο: Η Gazprom φεύγει από τη Γερμανία, η Ευρώπη αναζητεί τον «τρίτο δρόμο» για το ρούβλι…

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου επεξεργάζονται μια κοινή απάντηση στην απαίτηση της Μόσχας να πληρώνονται οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια προκειμένου να μην κλείσει η στρόφιγγα που προμηθεύει τα 27 κράτη μέλη με περισσότερο από το ένα τρίτο της κατανάλωσής τους, αναφέρει το Reuters.

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν απαιτεί από αγοραστές «μη φιλικών» χωρών να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank, παρακλάδι του κρατικού γίγαντα υδρογονανθράκων Gazprom, ώστε να στηριχτεί το ρωσικό νόμισμα που έχει αποδυναμωθεί από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί. 

Το Κρεμλίνο, που χρειάζεται έσοδα για να υποστηρίξει την πολεμική του προσπάθεια, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα κλείσει αμέσως τις κάνουλες. Συνεπώς, μένει λίγος χρόνος για να οργανωθούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαβουλεύσεις με εταιρείες του κλάδου προχωρούν καλά, γράφει το Reuters.

«Ο Πούτιν χρειάζεται τα λεφτά μας»

Οι εξαγωγές υδρογονανθράκων είναι ο κύριος μοχλός που διαθέτει η Ρωσία για να ξεγλιστρήσει από τις πρωτοφανείς κυρώσεις της Δύσης. Τα περιθώρια ελιγμών του Κρεμλίνου είναι περιορισμένα, λόγω έλλειψης εναλλακτικής διεξόδου για το αέριο της, αναφέρεται.

«Ο Πούτιν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου μόνο για λίγο. Χρειάζεται τα χρήματά μας, δεν μπορεί να ανακατευθύνει όλο το φυσικό αέριό του», σχολίασε ανωνύμως Ευρωπαίος αγοραστής φυσικού αερίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο σύστημα πληρωμών που σχεδιάζει η Μόσχα, το οποίο ενισχύει τη θέση της Gazprom, στοχεύει περισσότερο στην προστασία του δημόσιου ενεργειακού γίγαντα από νέες κυρώσεις παρά στο να στερήσει την Ευρώπη από ενέργεια.

Η Gazprombank είναι μια από τις ρωσικές τράπεζες που δεν αποκλείστηκαν από το σύστημα πληρωμών SWIFT, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στη Βρετανία, χώρα που εισάγει μόνο το 4% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Παράλληλα, το διάταγμα Πούτιν για αγορές φυσικού αερίου σε ρούβλια επέτρεψε στο ρωσικό νόμισμα να επιστρέψει σχεδόν στα επίπεδα προ εισβολής έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού είχε αγγίξει ιστορικό χαμηλό χάνοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης.

«Είναι ένα τέχνασμα που αποσκοπεί στην παράκαμψη των κυρώσεων, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα και φουσκώνοντας τις τσέπες του Πούτιν», σχολίασε άλλος παράγοντας της αγοράς που επίσης δεν κατονομάζεται από το Reuters.

Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτοντας από τη Ρωσία το 40% των αναγκών της, δήλωσε ότι μελετά το διάταγμα Πούτιν, παρόλο που έχει εκπονήσει και ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης με σκοπό τον περιορισμό του φυσικού αερίου που παρέχεται στις επιχειρήσεις.

Η Gazprom αποχωρεί από τη Γερμανία – Ποιες χώρες είναι πιο ευάλωτες

Η Gazprom, η οποία κατασκεύασε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, δήλωσε την Παρασκευή ότι αποσύρθηκε από τη γερμανική αγορά, χωρίς να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες και χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν επί του παρόντος οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης.

Ο ρωσικός γίγαντας δήλωσε επίσης ότι άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες του για την ανάγκη να πληρώσουν για τις επόμενες αγορές τους σε ρούβλια. Εκπρόσωπος της αυστριακής εταιρείας OMV επιβεβαίωσε ότι υπήρξε σχετική επαφή με την Gazprom, η οποία επρόκειτο να της παράσχει γραπτές λεπτομέρειες.

Η Αυστρία, η οποία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από τη Ρωσία, εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη σ’ αυτή την κρίση.

Ένας άλλος σημαντικός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, η Ιταλία, εκτίμησε την Παρασκευή ότι το διάταγμα Πούτιν «δεν αλλάζει και πολλά», αφού η μετατροπή σε ρούβλια θα γίνεται από την Gazprombank.

«Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, σε γενικές γραμμές δεν θα αλλάξουν πολλά», σχολίασε στη RAI ο Ιταλόα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ρομπέρτο Tσιγκολάνι.  

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της. Θα πρέπει σύντομα να υπογράψει συμβάσεις με άλλες χώρες, που θα της επιτρέψουν να αντικαταστήσει 29 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) που της έχει προμηθεύσει μέχρι τώρα η Ρωσία.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξήγαγε 38,5 δισ. κυβικά μέτρα σε χώρες εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μειωμένα κατά 27,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κρεμλίνο: Τουλάχιστον δύο εβδομάδες διορία για πληρωμές αερίου σε ρούβλια

Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου έχουν τουλάχιστον έως το δεύτερο μισό του Απριλίου, για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσουν σε ρούβλια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Οι πληρωμές για τις πραγματικές παραδόσεις που γίνονται τώρα δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν σήμερα», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, την Παρασκευή, την επομένη της δημοσίευσης του διατάγματος της Ρωσίας για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

«Πρέπει να γίνει κάπου στο δεύτερο μισό του Απριλίου ή ακόμα και στις αρχές Μαΐου» πρόσθεσε, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα σχόλιά του καθησύχασαν τους φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει αμέσως τις προμήθειες σε οποιονδήποτε αγοραστή δεν πρόσφερε ρούβλια.

Πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να πληρώσουν σε ρούβλια, λέγοντας ότι η απαίτηση της Ρωσίας παραβιάζει τους όρους των συμβολαίων αγοράς τους, τα οποία είναι ως επί το πλείστον καθορισμένα σε ευρώ ή δολάρια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu