Τράπεζες

«Φθηνά» επιτόκια είδε στα στεγαστικά δάνεια ο Κ. Χατζηδάκης. Είναι έτσι;

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και δήλωσε ότι πιέζει τις τράπεζες να κρατήσουν «χαμηλά» τα επιτόκια στεγαστικών δανείων.  Μάλιστα, για να δώσει έμφαση για να γίνει πειστικός είπε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα σεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά  θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί».

Η αλήθεια είναι ότι όταν ο υπουργός απευθύνεται σε πελάτες των τραπεζών (δανειολήπτες και καταθέτες), οι τελευταίοι θα πρέπει να είναι και ενημερωμένοι και γνώστες. Επί των ημερών του, οι τράπεζες χρεώνουν επιτόκια από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, ανταμοίβουν τους καταθέτες με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη, χρεώνουν τους πελάτες τους με προμήθειες από τις υψηλότερες και τέλος ο βαθμός εξυπηρέτησης των πελατών είναι από κακός έως ανύπαρκτος με τα ραντεβού στα καταστήματα (σαν να πηγαίνεις σε γιατρό), τους περιορισμούς στο «γκισέ» και στο e-banking και άλλα πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζηδάκης: Οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια στις καταθέσεις

Μίλησε ως τραπεζικό στέλεχος και όχι ως υπουργός Οικονομικών - Κουβέντα για τις προμήθειες, για τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια και την εξυπηρέτηση των πελατών που δεν μπορεί να γίνει χειρότερη...

Αντίθετα, οι τραπεζίτες και οι μέτοχοί τους θα πρέπει να κάνουν έναν μεγάλο ανδριάντα στον υπουργό, ως συνοδοιπόρου στην άνθιση του κλάδου και στο μάδημα του πελάτη. Η περίοδος στο υπουργείο συγκρίνεται μόνο με αυτή του Νίκου Χριστοδουλάκη και κυρίως με αυτή,  που ακολούθησε του Γιώργου Αλογοσκούφη, πριν την χρεοκοπία.

7η ακριβότερη χώρα η Ελλάδα

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι υπάρχει αντίλογος για το εάν είναι «φθηνά» τα στεγαστικά δάνεια. Ο αντίλογος προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού ανατρέψαμε στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα είναι 4,37% σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2023. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 3,97%.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το 7ο υψηλότερο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια. Πάνω από την Ελλάδα είναι η  Λετονία με 5,84%, η Εσθονία με 5,76%, η Λιθουανία με 5,64%, η Κύπρος με 5,06%, η Πορτογαλία με 4,47% και η Ιταλία με 4,4%. Κάτω από την Ελλάδα είναι όλες οι υπόλοιπες χώρες ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια συναντώνται στη Μάλτα 2,43%, στην Κορατία με 3,58%, στη Γαλλία 3,6%, στην Ισπανία 3,76% και στο Βέλγιο 3,9%.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι ο υπουργός ανέφερε ότι τα επιτόκια παραμένουν ψηλά στην Ευρώπη. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι τα επιτόκια κορυφώθηκαν πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν και η  μέση τιμή των στεγαστικών επιτοκίων ήταν πάνω από 4% στην ευρωζώνη και συγκεκριμένα 4,01%. Όμως από τότε αρχίζουν στην Ευρώπη δειλά-δειλά να αποκλιμακώνονται, γιατί τα στοιχεία γύρω από το γενικότερο επίπεδο τιμών δείχνουν πτώση του πληθωρισμού και καλλιεργούνται προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κατά το β΄ τρίμηνο του 2024. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και στην Ελλάδα, όπου το μέσο στεγαστικό επιτόκιο στην κορύφωσή του έφθασε το 4,58% τον  περασμένο Νοέμβριο για να υποχωρήσει στο 4,46% και 4,37% τους επόμενους δύο μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα). Η πτώση αυτή οφείλεται και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, η οποία έσπρωξε χαμηλότερα το κόστος χρήματος για το ελληνικό χρέος (κατά 100 μονάδες βάσης ή μία ποσοσοτιαία μονάδα).

Συνεπώς, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα δεν είναι φθηνά αλλά μπορούν να γίνουν φθηνότερα, ειδικά στην Ελλάδα όπου οι τράπεζες αντλούν χρήμα απο τους καταθέτες με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

ΧΩΡΑΜΕΣΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ – ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 12/2023
ΛΕΤΟΝΙΑ5,84
ΕΣΘΟΝΙΑ5,76
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ5,64
ΚΥΠΡΟΣ5,06
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ4,47
ΙΤΑΛΙΑ4,4
ΕΛΛΑΔΑ4,37
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ4,36
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ4,28
ΙΡΛΑΝΔΙΑ4,17
ΟΛΛΑΝΔΙΑ4,08
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4,05
ΣΛΟΒΕΝΙΑ4,05
ΑΥΣΤΡΙΑ4,09
ΣΛΟΒΑΚΙΑ4
ΕΥΡΩΖΩΝΗ3,97
ΒΕΛΓΙΟ3,9
ΙΣΠΑΝΙΑ3,76
ΓΑΛΛΙΑ3,6
ΚΡΟΑΤΙΑ3,58
ΜΑΛΤΑ2,43
ΠΗΓΉ: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας

Χρήστος Ιωάννου
[email protected] 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu