Οικονομία

FT: Η Βουλή δικαιώνει τον Στουρνάρα για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα δικαιώνει η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου, αναφορικά με τις κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα, Kerin Hope.
Τον περασμένο μήνα, ο Γιάννης Στουρνάρας υπέβαλε αίτημα για νέα έρευνα για τις δηλώσεις που υπέβαλε μεταξύ 2012 και 2014, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento σχετικά με τη θερινή κατοικία του κ. Στουρνάρα στη Σύρο.
Η εφημερίδα, σημειώνουν οι FT, υποστήριζε ότι το 2012 κια το 2013, ο διοικητής της ΤτΕ δεν δήλωσε μεταβολές στην περιουσία του στη Σύρο, οι οποίες αύξησαν την αξία της.
«Ο νέος έλεγχος έδειξε ότι τα πάντα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο.
Δεν υπάρχει υφιστάμενο νομικό ή πολιτικό θέμα», δήλωσε την Κυριακή πρόσωπο που εμπλέκεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτή την εβδομάδα.
Με βάση τον ελληνικό νόμο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να υποβάλλουν ετησίως πόθεν έσχες.
Οι δηλώσεις εξετάζονται από ανεξάρτητους λογιστές, υπό την εποπτεία της εσωτερικής επιτροπής ελέγχου, σημειώνουν οι FT.
Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε: «Η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του διοικητή ήταν ακριβείς».
Ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Οι FT κάνουν λόγο για ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την απόφαση του διοικητή της ΤτΕ, να διατάξει την αποπομπή μάνατζερ και μελών Δ.Σ. της Attica Bank, οι οποίοι είχαν  διοριστεί από την κυβέρνηση, αναφορικά με υποτιθέμενο δανεισμό υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά από επίσημη έρευνα από την ΤτΕ και τον SSM, τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, Έλληνας εισαγγελέας διεξάγει ποινική έρευνα για την υπόθεση της Attica Bank.
Όλοι όσοι εμπλέκονται έχουν αρνηθεί αδικοπραγία, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους.
Η υπόθεση της Attica προκάλεσε την κίνηση της ΤτΕ να μπλοκάρει πιθανές νέες απόπειρες της κυβέρνησης να επεκτείνει την επιρροή της σε λιγότερο συστημικές τράπεζες, συπεριλαμβανομένων των συνεταιριστικών, οι οποίες υπόκεινται σε πιο χαλαρό έλεγχο σε σχέση με τις τέσσερις συστημικές, όπως σχολιάζουν οι FT.
Ενώ από τις συστημικές τράπεζες ζητήθηκε να διορίσουν έμπειρους διεθνείς τραπεζίτες στα διοικητικά τους συμβούλια, τα Δ.Σ. των συνεταιριστικών τραπεζών εξακολουθούν να αποτελούνται τοπικούς επιχειρηματίες και διορισμένους από πολιτικά κόμματα.
Από αυτές τις τράπεζες ζητήθηκε πέρυσι να εισαγάγουν διεθνή λογιστικά πρότυπα, να αναγνωρίσουν το πλήρες μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και να εντείνουν τους ελέγχους στον δανεισμό, υπογραμμίζουν οι FT.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu