Διεθνή

FT: Η Ελλάδα μαζί με 7 χώρες κατά των πολυεθνικών – Στα 14 δισ. ευρώ το κόστος στους καταναλωτές

Θα παρουσιάσουν μέτρα στην Κομισιόν ζητώντας της να σκληρύνει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για να σταματήσει τις απαγορεύσεις στο λεγόμενο παράλληλο εμπόριο

Έτοιμοι να πιέσουν τις Βρυξέλλες να πατάξουν τις τακτικές των πολυεθνικών εταιρειών είναι οι υπουργοί οκτώ χωρών της ΕΕ, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα που μοιάζει να αποτελεί άλυτο πρόβλημα για την οικονομία της περιοχής.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι υπουργοί θα ζητήσουν από την ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις πολυεθνικές που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν εντελώς διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, γεγονός που εκτιμάται ότι κοστίζει στους καταναλωτές 14 δισ. ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kομισιόν: Πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelēz – Το «παιχνίδι» τιμών με μπισκότα – σοκολάτες

Εμπόδιζε τους λιανοπωλητές να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα σε κράτη μέλη με χαμηλότερες τιμές - Με 22 συμφωνίες η πολυεθνική έπληξε τον ανταγωνισμό, λέει η Επιτροπή

Οκτώ κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να σκληρύνει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για να σταματήσει τις αποτελεσματικές απαγορεύσεις στο λεγόμενο παράλληλο εμπόριο, στο οποίο οι έμποροι λιανικής αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν την Πέμπτη (23/5/2024) πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη αμερικανική Mondelez, για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ. Όπως ανέφεραν οι αρχές, η κατασκευάστρια εταιρία της σοκολάτας Côte d’Or, των κράκερ Ritz και των μπισκότων Oreo συνήψε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες για να διατηρήσει τις τιμές υψηλότερες, μην επιτρέποντας σε χονδρεμπόρους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτα και καφέ σε ένα κράτος μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές και να πωλούν σε άλλο. «Αυτό είναι παράνομο», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού, σχετικά με την απαγόρευση.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι έμποροι λιανικής τονίζουν ότι αυτές οι πρακτικές είναι κοινές σε όλη την ενιαία αγορά της Ευρώπης, η οποία υποτίθεται ότι θα εξαλείψει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού» (TSCs), όπως η πρόταση περιέγραψε ως «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

Η ομάδα των οκτώ χωρών θέλει ρητή απαγόρευση συμβάσεων που περιέχουν τέτοιους όρους και την κατάργηση της απαίτησης να παρέχονται μακροσκελείς ετικέτες σε μια τοπική γλώσσα. Αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν κωδικό QR που οδηγεί τους πελάτες σε έναν ιστότοπο στη γλώσσα τους.

Οι έρευνες για θέματα ανταγωνισμού, όπως η έρευνα για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές που είναι διστακτικοί.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα κόψει την προσφορά. Και για μερικές μεγάλες μάρκες πρέπει να υπάρχει απόθεμα», ανέφερε στέλεχος λιανικής, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, στους Financial Τimes.

Kομισιόν: Πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelēz – Το «παιχνίδι» τιμών με μπισκότα – σοκολάτες

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu