Για να αποφευχθεί η χρήση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, όπως είναι του φυσικού αερίου και του πετρελαίου
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προβληματίζεται για το ενεργειακό της μέλλον αφού επιθυμεί την απεξάρτησή της από το εισαγώμενο φυσικό αέριο το οποίο αποτελεί αφενός ορυκτό καύσιμο αφετέρου εξαρτάται από τα γεωπολιτικά παιχνίδια, όπως τα έζησε και τα ζει η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα γνώμης στη στήλη Lex των Financial Times για να μπορέσει η Μεγάλη Βρετανία να μην επιστρέψει στην παντοκρατορία του εισαγόμενου φυσικού αερίου, η αποθήκευση ενέργειας και ιδιαίτερα αυτή μεγάλης κλίμακας μέσω αντλησιοταμίευσης, αποτελεί το μόνο εχέγγυο για το μέλλον.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία εκτιμάται πως μέχρι το 2035 στο Ηνωμένο Βασίλειο αφενός θα υπάρχει πλεονάζουσα ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς για το 64% των ωρών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (από 13% το 2023), αλλά θα υπάρξουν και περίοδοι όπου η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι ανεπαρκής για να καλύψει τη ζήτηση. Μάλιστα, από τις περιόδους πλεονάζουσας ή έλλειψης ενέργειας που υπολογίστηκαν από τη συμβουλευτική εταιρεία LCP Delta, πάνω από το 50% αυτών των φαινομένων (δηλαδή της πλεινάζουσας-έλειψης ενέργειας) θα έχουν διάρκεια για περισσότερες από 24 ώρες, καταδεικνύοντας τη σημασία της αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας και προτάσσοντας τα πλεονεκτήματα της αντλησιοταμίευσης έναντι των απλών μπαταριών.
Επί του παρόντος, η Βρετανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο για να καλύψει αυτά τα κενά. Εταιρείες όπως η SSE και η EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Křetínský έχουν ήδη σχέδια για νέες μονάδες φυσικού αερίου — αν και προτείνεται ότι αυτές θα μπορούσαν να απανθρακοποιηθούν μέσω νέων τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση των ρύπων ή από την παραγωγή υδρογόνου.
Αντίθετα, περισσότερες LDES (Long Duration Energy Storages), δηλαδή μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, θα μείωναν τουλάχιστον την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Τέτοιες λύσεις προσφέρουν οι μονάδες υδροηλεκτρικής αποθήκευσης, γνωστές και ως «μπαταρίες νερού», που είναι πιο καθιερωμένες από άλλες τεχνολογίες LDES που περιλαμβάνουν μπαταρίες πεπιεσμένου αέρα και ροής.
Ετσι, προτείνονται εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης όπως αυτή στην περιοχή Ben Cruachan, όπου η εταιρεία Drax Global ήδη λειτουργεί εργοστάσιο ενέργειας και ενδιαφέρεται να επενδύσει περί τα 500 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή πρόσθετης μονάδας 600 MW. Η λειτουργία της απαιτεί δυο λεκάνες νερού με διαφορά υψομέτρου. Όταν υπάρχει περίσσευμα ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να σπρώξει το νερό από την κάτω λεκάνη στην πάνω λεκάνη. Όταν υπάρχει έλλειψη ενέργειας το νερό πέφτει με ορμή στη χαμηλότεερη λεκάνη παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην δοκιμασμένη τεχνολογία της υδροηλεκτρικής παραγωγής και σε αντίθεση με την αποθήκευση μέσω μπαταριών έχει τη δυνατότητα μαζικής και μεγάλης διάρκειας αποθήκευσης και παρατεταμένο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 έτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις