Επιχειρήσεις

Φωτοβολταϊκά: Γιατί έπεσε η παραγωγή τους τον Φεβρουάριο- «Αντιστάθηκε» η Ελλάδα

Απτόητη η παραγωγή στην Ελλάδα και τον χειμώνα

Σε περιοχές της Γαλλίας η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μειώθηκε τον Φεβρουάριο ακόμα και κατά 40%

Ο χειμερινός καιρός και οι ελάχιστες ημέρες ηλιοφάνειας ήταν οι δύο κύριοι λόγοι για την αρκετά μεγάλη κάθοδο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και συγκεκριμένα από φωτοβολταϊκά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, η Ελλάδα, όπως και άλλες μεσογειακές χώρες λόγω του ήπιου φετινού χειμώνα κατάφερε να αξιοποιήσει το ηλιακό φως και κατά τον μήνα που θεωρείται από τους επιστήμονες ο πιο κρύος του χρόνου.

Κατά όσα προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποίησε το Solcast, η παραγωγή ηλεκτρισμού των φωτοβολταϊκών υποχώρησε κατά 35% στην Ολλανδία, 31% στο Βέλγιο, 19% στη Γαλλία, 17% στη Γερμανία και 13% στη Βρετανία σε σχέση με το μέσο όρο για το συγκεκριμένο μήνα.

Ελάττωση στην παραγωγή, σε μικρότερο, ωστόσο, ποσοστό σημειώθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία της Γαλλίας η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε ακόμα και κατά 40%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, οι νεφώσεις ήταν το αποτέλεσμα της έλευσης καιρικών συστημάτων χαμηλής πίεσης από τον Ατλαντικό και ως εκ τούτου επέδρασαν στα έσοδα των παραγωγών με φωτοβολταϊκά.

Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην υπόλοιπη ήπειρο, η κατάσταση στη νότια Ευρώπη ήταν πολύ καλύτερη, με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τα Βαλκάνια να δέχονται τη συνηθισμένη ή και περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία.

Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Global Market Outlook 2023-2027 της SolarPower Europe η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση στη λίστα με τις 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά στην ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του 2022,  πρώτη είναι η Αυστραλία με 1.191 watt ανά κάτοικο, δεύτερη η Ολλανδία με 1.029 watt ανά κάτοικο, τρίτη η Γερμανία με 815 watt ανά κάτοικο, και ακολουθούν η Δανία (713 watt ανά κάτοικο), η Ιαπωνία (677 watt ανά κάτοικο), το Βέλγιο (667 watt ανά κάτοικο), η Εσθονία (601 watt ανά κάτοικο), η Ισπανία (572 watt ανά κάτοικο), η Ελβετία (535 watt ανά κάτοικο) και η Ελλάδα (531 watt ανά κάτοικο).

Σε ό,τι, δε, αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης, έξι χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας (Δανία, Ινδία, Αυστρία, Κίνα, Ελλάδα και Νότια Αφρική) παρουσίασαν πέρυσι ρυθμούς ανάπτυξης  που ξεπερνούσαν το 50%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενέργεια

close menu