Τα βασικά σημεία της ομιλίας της Προέδρου της Κομισιόν στη Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Λονδίνο
Πνεύμα βαθιάς συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, o οδικός χάρτης για τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων, αναφορά στο ελληνοαιγυπτιακό έργο GREGY, καθώς και πέντε πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία από εδώ και στο εξής, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που λαμβάνει χώρα 24 και 25 Απριλίου στο Λονδίνο.
Πνεύμα συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης
Τόσο η Φον ντερ Λάιεν όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στις ομιλίες τους έδειξαν την βούληση για μια βαθιά συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μπροστά στον κοινό εχθρό τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πολλές φορές στον λόγο της ότι θα «εργαστούμε μαζί» για την ενεργειακή ασφάλεια σε μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Αναφερόμενη στο Global Energy Transition Forum που εγκαινιάστηκε πέρυσι από την ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα συνεργαστεί «χέρι-χέρι με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καθαρή Ενέργεια», την οποία εγκαινίασε φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο στη σύνοδο των G20, «επειδή μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Στοχεύουμε στα ίδια αποτελέσματα, ώστε με τη συνεργασία μας και πάλι, οι δυο μας να μπορέσουμε να επιτύχουμε», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν από το βήμα της Συνόδου για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας του ΙΕΑ.
Χαρακτηριστική ήταν και η φράση που χρησιμοποίησε στο τέλος της ομιλίας της για να τονίσει τη βαθιά συνεργασία που απαιτεί το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, απευθυνόμενη μάλλον τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε τα εξής: «Είμαστε σε στενή συνεργασία ούτως ή άλλως, αλλά εδώ πρέπει είναι ευρύτερη. Όπως λέει και το ρητό: αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις να πας μακριά, πάμε μαζί. Και εμείς θέλουμε να πάμε μακριά».
Ο οδικός χάρτης για τα ορυκτά καύσιμα
Ο νέος οδικός χάρτης για την για τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων, που είχε προλογίσει νωρίτερα ο Γάλλος Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, ήταν η πρώτη σημαντική ανακοίνωση στο λόγο της Φον ντερ Λάιεν.
«Σε δύο εβδομάδες, η Επίτροπός μας για την ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων», ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν δίνοντας σαφές χρονοδιάγραμμα για τη νέα πρωτοβουλία του RepowerEU.
«Έτσι ώστε να μη βασιζόμαστε πλέον σε μια εχθρική δύναμη για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο και συγκεκριμένα για το αμερικανικό LNG.
«Όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, δεν έχουμε ξεχάσει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επενέβησαν αμέσως με υγροποιημένο φυσικό αέριο όταν το χρειαστήκαμε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Και πώς λάβαμε πρόσθετο φυσικό αέριο, αέριο από αγωγούς από τη Νορβηγία.Και πώς χώρες που βρίσκονται πιο μακριά, όπως η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κορέας, συνεργάστηκαν πολύ στενά μαζί μας στις παγκόσμιες αγορές για να διασφαλίσουν την άμεση ενεργειακή μας ασφάλεια. Αυτές οι ενεργειακές συμπράξεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών ΥΦΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένουν στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε η πρόεδρος.
Οι αριθμοί της ενεργειακής ασφάλειας
H πρόεδρος της Κομισιόν, στο λόγο της έδωσε και κάποια νούμερα για να περιγράψει την εικόνα που ισχύει σήμερα στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή της ασφάλεια, παραδεχόμενη παράλληλα ότι ήταν αποτυχία να υπάρχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο χωρίς διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ.
«Η Ρωσία παρείχε το 45% του φυσικού αερίου μας, το 50% του άνθρακα μας και σχεδόν το ένα τρίτο του πετρελαίου μας. Για δεκαετίες, πρέπει να πω ότι αποτύχαμε στο να αναγνωρίσουμε το κόστος που συνεπαγόταν αυτή η εξάρτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά .
«Μειώνουμε την ευπάθειά μας στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας την εξάπλωση των εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και μεσοπρόθεσμα, αυτό είναι το καλύτερο μέσο για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια. Η πρόοδος είναι ήδη ορατή», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν πλέον το 47% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας, καθώς μόνο πέρυσι, εγκαταστάθηκαν 78 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.
Επιπλέον, ανέφερε ότι για το 2024, η ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν διπλάσια από τον πρόσφατο μέσο όρο της.
«Και αυτό οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες σε τομείς όπως η ηλεκτρική κινητικότητα, ο κλιματισμός και φυσικά η ολοένα και πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη. Όλα τα κέντρα δεδομένων είναι απλώς κατ’ εξοχήν ενεργοφάγοι», είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, μίλησε και για την πρόοδο στη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο των φτωχότερων του κόσμου, η οποία δυστυχώς έχει επιβραδυνθεί.
Το έργο GREGY
Το έργο GREGY που ξεκίνησε από τον ελληνικό Όμιλο Κοπελούζος, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κρίσιμων στρατηγικών έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και αναμένεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο, είχε ιδιαίτερη θέση στην ομιλία της προέδρου της Κομισιόν.
Συγκεικριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε το έργο αυτό ως παράδειγμα συνδέσεων των κρατών μελών με χώρες εκτός ΕΕ, μαζί με το έργο διασύνδεσης Ιταλίας και Τυνησίας.
«Πρέπει να κατασκευάσουμε δίκτυα, διασυνδέσεις και καλώδια. Πρέπει να συνδέσουμε τις χώρες μας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό. Και αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, με τη σύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας. Θα είναι η πρώτη σύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Βοηθάμε επίσης στην ανάπτυξη μιας σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτο. Έτσι, τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στις δύο ηπείρους μας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι πέντε πυλώνες συνεργασίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν, για πρώτη φορά φάνηκε αποφασισμένη να αντιμετωπίσει εκ μέρους όλων των κρατών μελών και μαζί με αυτά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ τόνισε την κρισιμότητα της συνεργασίας μεταξύ αυτών αλλά και χωρών τρόπον τινά συνδεδεμένων με την ΕΕ.
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνεργασία σε ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα αξίας. Και βλέπω πέντε βήματα στα οποία πρέπει να δημιουργήσουμε συνεργασία για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε.
Πιο ειδικά αναφέρθηκε σε πέντε συγκεκριμένους πυλώνες, πάνω στους οποίους πρέπει να βασιστεί αυτή η συνεργασία.
Πρώτον, ανέφερε πώς πρέπει να υπάρχει ένα σαφές όραμα για την κατεύθυνση που θα παρθεί και να ακολουθηθεί με αποφασιστικότητα.
Δεύτερον, είπε πως πρέπει «να μετατρέψουμε τους στόχους σε πολύ συγκεκριμένα έργα», όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στο εξωτερικό αναφερόμενη στα έργα διασύνδεσης και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική.
Τρίτον, τόνισε την στρατηγική σημασία που έχει η εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, απαραίτητων για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ανέφερε πως η ΕΕ έχει ήδη συνάψει 10 στρατηγικές συμφωνίες για πρώτες ύλες με χώρες-εταίρους.
Τέταρτον, μίλησε για την ανάπτυξη υποδομών. «Πρέπει να κατασκευάσουμε δίκτυα, διασυνδέσεις και καλώδια. Πρέπει να συνδέσουμε τις χώρες μας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό», είπε για το στόχο αυτό, ενώ στη συνέχεια ανέφερε και το έργο GREGY που προαναφέρθηκε.
Τέλος, το πέμπτο σημείο συνεργασίας που υπέδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν αφορούσε την προστασία των υποδομών και τη σημασία συνεργασίας στον τομέα αυτό λόγω των αυξανόμενων κυβερνοεπιθέσεων και φυσικών επιθέσεων.
«Αναπτύσσουμε ικανότητες για την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων καλωδίων», είπε χαρακτηριστικά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΓΣΕΒΕΕ: Οι ΜμΕ δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
- Κίνα: Διαψεύδει ξανά τον Τραμπ για τις συνομιλίες – Δεν μιλάμε με την Ουάσινγκτον
- Wall Street: Φρένο μετά το τριήμερο ράλι – Άλμα από Alphabet, βουτιά από Intel
- Κομισιόν: Στο στόχαστρο η προσφορά εξαγοράς της Downtown Music από την Universal για 775 εκατ. δολάρια
- Χατζηθεοδοσιου: «Ψίχουλα οι επιδοτήσεις του ρεύματος μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων χρόνων»
- Τράπεζα Κύπρου: Στο 3,86% μειώθηκε το ποσοστό της Caius Capital
- Κάριν Κέλερ – Σάτερ: Οι ΗΠΑ επιθυμούν λύση για τους δασμούς με την Ελβετία
- Κάγια Κάλας: Η ΕΕ ενέκρινε βοήθεια 15 εκατ. ευρώ στον στρατό της Β. Μακεδονίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις