Τα δάνεια θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν αγορές από ευρωπαίους παραγωγούς, επισημαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ που θέλει να διαθέσει η Κομισιόν για να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα του μπλοκ για αγορές από ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, δήλωσε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Αυτά τα δάνεια θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν αγορές από ευρωπαίους παραγωγούς για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Η σύμβαση θα πρέπει να είναι πολυετής για να δώσει στον κλάδο την προβλεψιμότητα που χρειάζεται. Και, τέλος, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις κοινές προμήθειες», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το νέο χρηματοδοτικό μέσο στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Μαρτίου.
Η Γαλλία, η οποία παραδοσιακά υποστήριζε την υιοθέτηση ρήτρας «αγοράζουμε από Ευρώπη» στις αμυντικές πρωτοβουλίες του μπλοκ, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στο συγκεκριμένο θέμα πρόσφατα, βλέποντας το νέο σχέδιο ως έναν τρόπο για να αυξηθεί η εθνική παραγωγή των χωρών της ΕΕ.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Eric Lombard, πριν εισέλθει σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα, δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων».
Άλλες χώρες διαβλέπουν επίσης τον κίνδυνο εξάρτησης από την αμυντική παραγωγή των ΗΠΑ. «Υπάρχει θέμα ασφάλειας και μη εξάρτησης από άλλες ηπείρους», δήλωσε η Σουηδή υπουργός Οικονομικών Ελίζαμπεθ Σβάντεσον.
Η πρόταση χρήσης δανείων της ΕΕ για την αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων είναι επίσης ένας τρόπος να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσων ανησυχούν ότι άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. «Αυτό θα έχει επίσης θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά μας. Θα περιλαμβάνει νέα εργοστάσια και γραμμές παραγωγής» εδώ στην Ευρώπη, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Γαλλογερμανική σύρραξη για το ποιες εταιρείες θα πάρουν τα 150 δισ. ευρώ των εξοπλισμών της ΕΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δήμας για τη «λάθος» σήραγγα του Μετρό στην Κατεχάκη: «Κανένα ζήτημα ασφάλειας»
- Παπαθανάσης: Έγκριση 1.231 αιτήσεων στη Δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ»
- Τριαντόπουλος: Ζητάει τώρα απευθείας παραπομπή στη Δικαιοσύνη – Γλυτώνει την προανακριτική η κυβέρνηση
- Χρηματιστήριο: Αλώθηκαν και οι 1.700 μονάδες, κόντρα στο χθεσινό black out – Άλμα 6,95% από Attica Bank
- BriQ Properties: Απέκτησε οικόπεδο στην Νάουσα της Πάρου έναντι 1,25 εκατ. ευρώ
- Ένωση Λιμένων Ελλάδος: Το 2024 νέα χρονιά – ρεκόρ για την κρουαζιέρα
- Γερμανία: Η Bundestag ενέκρινε το πακέτο των 500 δισ. ευρώ για άμυνα και υποδομές
- ΤτΕ: Στα 74,75 δισ. ευρώ η αξία των δανείων που διαχειρίζονταν οι servicers το δ΄τρίμηνο 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις