Επιχειρήσεις

Φοιτητικές κατοικίες: Ποια ονόματα ποντάρουν στο next big thing της αγοράς εν μέσω συνεχούς ανόδου ενοικίων

Μόνο το 5% των φοιτητών βρίσκουν στέγαση σε φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων

Με τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2024 να βρίσκονται σε εξέλιξη και με μια νέα κλάση φοιτητών να είναι προ των πυλών, το ζήτημα με τις κατοικίες που στεγάζουν τα παιδιά που πραγματοποιούν τις σπουδές τους σε διάφορες πόλεις εκτός της πατρικής κατοικίας, αποτελεί ένα γρίφο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το έτος 2022, η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητικού πληθυσμού σε σχέση με τον πληθυσμό της. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η μέτρηση γίνεται επί των εγγεγραμμένων φοιτητών και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θεωρούνται μη ενεργοί, η σύγκριση δεν αποτυπώνει ακριβώς την πραγματικότητα.

Κατά όσα αναφέρουν στοιχεία που προκύπτουν από την ίδια μελέτη, μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021, 800.000 φοιτητές εγγράφηκαν σε ελληνικά πανεπιστήμια, εκ των οποίων οι 680.000 σε προπτυχιακά και οι 120.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Γι’ αυτούς οι επιλογές στέγασης είναι αρκετά περιορισμένες. Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες των κρατικών πανεπιστημίων καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες περίπου του 5% των φοιτητών.

Πιο συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί χώροι στην Ελλάδα διαθέτουν μόνο 7.177 θέσεις και οι εστίες απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα. Τα δωμάτια των εστιών είναι δίκλινα με κοινόχρηστο μπάνιο, ενώ οι δαπάνες διαμονής κυμαίνονται από 180 έως 210 ευρώ το μήνα.

Το υπόλοιπο 95% υποχρεώνονται, αν δεν διαμένουν και σπουδάζουν στο χώρο κατοικίας τους, να μπουν στη διαδικασία για ένα διαμέρισμα σε μια αγορά που όλο και συρρικνώνεται, είτε λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται πολλά ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις, είτε λόγω Golden Visa, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να σημειώνουν διαρκώς ανοδική πορεία και να υπάρχει πολύ μικρή προσφορά.

Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου έχουν εκφραστεί θετικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών ακινήτων. Xαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγους μήνες ο Luke Dawson, head of Global and EMEA Capital Markets της Colliers, σε παρουσίαση που έκανε πριν από λίγες εβδομάδες στα γραφεία της πολυεθνικής εταιρείας στην Αθήνα είχε σημειώσει ότι «στην Ελλάδα, η προσφορά σε φοιτητικές κατοικίες είναι πολύ χαμηλή και εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές».

O Luke Dawson

Ο ίδιος, δε, είχε συμπληρώσει, δε, ότι είναι ένας κλάδος με προκλήσεις, καθώς ακόμα υπάρχει χαμηλός αριθμός ξένων φοιτητών, ενώ χρειάζεται και χαρτογράφηση των αναγκών που προκύπτουν, έτσι ώστε να προσφέρεται φοιτητική στέγαση που ταιριάζει σε όλα τα βαλάντια.

Στο περιθώριο, εξάλλου, του πρόσφατου συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο CEO της Ten Brinke Hellas, Φώτης Γιόφτσιος είχε αναφερθεί, επίσης, στην ευκαιρία που αναδύεται τα επόμενα χρόνια για τις κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα τόσο για τις φοιτητικές κατοικίες, όσο και για νέου τύπου οίκους ευγηρίας. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν και πότε η ολλανδική εταιρεία αναπτύξεων θα εισέλθει στον συγκεκριμένο κλάδο ή αν έχει, ήδη, προχωρήσει σε συμφωνία για την εξαγορά ή μίσθωση κτιρίων.

Ο Φώτης Γιοφτσιος

Στέλεχος, πάντως, της κτηματομεσιτικής αγοράς, μιλώντας στο Financial Report, έκανε λόγο για έναν κλάδο, ο οποίος θα αναπτυχθεί ραγδαία την ερχόμενη δεκαετία, βοηθούντος και της επικείμενης αλλαγής στη νομοθεσία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γεγονός που, όταν τελικά τελεσφορήσει, θα αλλάξει άρδην το τοπίο.

DKG Development: Επικέντρωση σε έργα στην Αθήνα

Δύο φοιτητικές κατοικίες έχει υπό κατασκευή η συγκεκριμένη εταιρεία, που μετά τα πολυτελή οικιστικά projects, ανοίγεται και στον συγκεκριμένο χώρο. Πρόκειται καταρχήν για το Μoschato Hive, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Μοσχάτου, με 116 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, μεγέθους από 21 τ.μ. έως 31 τ.μ. Δεύτερο Project είναι αυτό στη Δάφνη, τα Laurel Apartments, τα οποία αποτελούνται από 42 στούντιο και 2 καταστήματα σε ένα κτήριο έξι ορόφων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία, τα διαμερίσματα είναι ιδανικά για φοιτητές, επαγγελματίες ταξιδιώτες, τουρίστες και γενικά άτομα που επισκέπτονται την Αθήνα, καθώς βρίσκονται σε κεντρικό σημείο κοντά σε 2 σταθμούς μετρό και στάσεις λεωφορείων, καθώς και εντός απόστασης με τα πόδια από ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας, το ΤΕΕΦΑ της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο αυτά projects θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2025.

Premia properties: Σε εξέλιξη έργα σε ‘’φοιτητουπόλεις’’

Η φοιτητική κατοικία είναι τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της Premia Properties.

Σύμφωνα με όσα είχε τονίσει πρόσφατα ο CEO της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαρκάζος «Το όραμά μας είναι η ανάπτυξη και λειτουργία στην Ελλάδα φοιτητικών κατοικιών αντάξιων με αυτές που λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στέγασης στους φοιτητές της χώρας».

O Kωνσταντίνος Μαρκάζος

Ως εκ τούτου, υπάρχουν σε εξέλιξη, είτε έτοιμα έργα της Premia σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ακίνητα σε Αθήνα, Πάτρα, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη και στόχος της εταιρείας είναι το χαρτοφυλάκιο της να ανέλθει στα 1.000 διαμερίσματα μέχρι και το 2026.

Σημειώνεται ότι για την μίσθωση και τη διαχείρισή τους συνεργάζεται με την εταιρεία Hamlet.

Intrakat: ΣΔΙΤ για φοιτητικές κατοικίες στην Κρήτη

Φοιτητικές κατοικίες, όμως, γίνονται τα τελευταία χρόνια και με συνεργασίες Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intrakat βρίσκεται καθοδόν για υπογραφή σε project στην Κρήτη, που αφορά την κατασκευή 3.000 νέων φοιτητικών κατοικιών σε Ηράκλειο (1.000 εστίες) και Ρέθυμνο (2.000 εστίες).

Πρόκειται για έργο 250 εκατ. ευρώ, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωράει η διαδικασία της οριστικοποίησης των εγγράφων και δικαιολογητικών, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η Intrakat πριν λίγες μέρες προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας «Ταλαία Εστία Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την Ανάπτυξη Φοιτητικών Εστιών Κρήτης με ΣΔΙΤ». Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, πρόεδρο και CEO τον Αλέξανδρο Εξάρχου και μοναδικό μέτοχο την Intrakat.

Έχει, δε, ως αποκλειστικό σκοπό τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου Κρήτης με ΣΔΙΤ έναντι ανταλλάγματος, το οποίο συνίσταται στην Ενιαία Πληρωμή, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της Σύμβασης Σύμπραξης μετά των παραρτημάτων αυτής, που θα συναφθεί και θα υπογραφεί νόμιμα μεταξύ της αναθέτουσας αρχής, της εταιρείας και του ιδρυτή αυτής.

Ζοia: Μετά τα οικιστικά και φοιτητικές κατοικίες

Η Ισραηλινή εταιρεία επιχειρεί στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα από το 2017 και στο χαρτοφυλάκιο της υπάρχουν μια σειρά οικημάτων όπως γραφεία και διαμερίσματα, ειδικά στο κέντρο της πόλης, προστέθηκαν πρόσφατα και φοιτητικές κατοικίες. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο ακίνητα για φοιτητές στην περιοχή του Ζωγράφου και της Καλλιθέας, ενώ μελετά και την ανάπτυξη και τρίτου.

Σύμφωνα με τα όσα είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του ο Managing Director της Zoia στην Ελλάδα Σταύρος Τόλιας, «η ελληνική αγορά συνεχίζει να τραβά το ενδιαφέρον της Zoiα, ακόμα και εν μέσω του συγκεκριμένου οικονομικού τοπίου και της αβεβαιότητας που δημιουργεί. Προφανώς και επηρεάζει ο τουρισμός και η πολύ καλή του πορεία, που δείχνει τη δυναμική της χώρας. Αυτή την ανοδική πορεία θα τη βλέπουμε τα επόμενα χρόνια, ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αλλάζει αρκετά το μοντέλο σε σχέση με το παρελθόν, μπαίνουν σοβαροί επενδυτές, υπάρχει στήριξη στα αεροδρόμια και σε οδικές υποδομές».

O Σταύρος Τόλιας

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι αργά μεν αλλά σταθερά, κομμάτι από τη συγκεκριμένη αγορά επιθυμεί και η Prodea, η οποία έχει τέτοια κτίρια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu