Μια βαθιά παγκόσμια ύφεση είναι το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης Fitch για το 2020.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται υποχωρήσει κατά 1,9% το 2020.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ανάκαμψη της Κίνας από την αναταραχή το α’ τρίμηνο του 2020 θα περιοριστεί από την παγκόσμια ύφεση.
Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει νέες υποβαθμίσεις στις προσβλέψεις μας για το ΑΕΠ αναφέρει η Fitch.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,3%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα.
«Η μείωση του προβλεπόμενου παγκόσμιου ΑΕΠ για το σύνολο του έτους είναι ίση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά το άμεσο πλήγμα στη δραστηριότητα και στις θέσεις απασχόλησης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι χειρότερο» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Brian Coulton.
Η εξάπλωση της πανδημίας και οι ενέργειες που απαιτούνται για τον έλεγχο αυτής σημαίνει ότι στο βασικό σενάριο της Fitch θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα καθολικά lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (και πολλές άλλες χώρες).
Τα lockdowns αναμένεται να προκαλέσουν υποχώρηση του ΑΕΠ στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά 7% έως 8% ή 28% έως 30% σε ετήσια βάση, το α’ τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση του ΑΕΠ εν καιρώ ειρήνης και είναι παρόμοια με τη σημερινή εκτίμηση για την Κίνα και το α’ τρίμηνο του 2020.
Υποθέτοντας ότι η κρίση για την υγεία θα περιοριστεί σε γενικές γραμμές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα πρέπει να υπάρξει αξιοπρεπής ανάκαμψη της δραστηριότητας, καθώς αίρονται τα lockdowns, μερικές δαπάνες επαναξιολογούνται από το α’ εξάμηνο του 2020, τα αποθέματα αποκαθίστανται και ενεργοποίηση η πολιτική παροχής κινήτρων.
Αλλά αυτό πρέπει να τεθεί απέναντι σε πολλούς παράγοντες που το βάθος της διάβρωσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας, της μείωσης κεφαλαίου, των διαταραχών στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και της διεύρυνσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, το ΑΕΠ δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης κορωνοϊού επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Coulton.
Τα lockdown που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν ακαριαία και δραματικά αποτελέσματα στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα.
Τα εθνικά lockdown φαίνεται να οδηγούν σε μείωση της καθημερινής δραστηριότητας κατά περίπου 20% από τα κανονικά επίπεδα.
Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των lockdown.
Ενδεικτικά, μια κρίση διάρκειας δύο έως τριών μηνών με μια εθνική περίοδο lockodown πέντε εβδομάδων, που μειώνει το ΑΕΠ κατά 20% σε ημερήσια βάση, θα μετατραπεί σε μείωση 7% έως 8% του τριμηνιαίου ΑΕΠ (όχι ετήσια).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καταστράφηκε με καύση πάνω από 1 τόνος ναρκωτικών ουσιών
- Ουκρανία: Ραγδαία προέλαση των Ρώσων, καταρρέει η γραμμή άμυνας στο Κουρσκ
- Ανδρουλάκης: «Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές, αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά»
- «Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη – Οι βασικές αρχές
- Γ. Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν από το πλιάτσικο μεγάλων εταιρειών ενέργειας, σουπερμάρκετ και τραπεζών»
- Bloomberg: Η Ευρώπη είναι ήδη αντιμέτωπη με τη νέα ενεργειακή κρίση ενώ η ένταση στην Ουκρανία κορυφώνεται
- Ο Ν. Σοφιανός καταγγέλλει σχέδιο νοθείας στις εκλογές του ΕΒΕΑ και ζητά τον εκλογικό κατάλογο
- Φοροαπαλλαγές: Aυξήθηκαν φέτος κατά 3,3 δισ. ευρώ από τις φυσικές καταστροφές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις