Διεθνή

Φιντάν: Τον Απρίλιο η νέα συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

"Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων"

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προανήγγειλε ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Τουρκία.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η βούληση και των δύο πλευρών είναι η ίδια και συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Η βούληση του προέδρου μας παραμένει ίδια. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να λυθούν τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα μέσω διαλόγου, διότι υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Υπάρχουν επίμαχα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Ενώ το κάνουμε αυτό, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε τις προκλητικές κινήσεις.

Με άλλα λόγια, το θέμα της Τουρκίας στην ελληνική εσωτερική πολιτική είναι ένας χώρος για ορισμένους πολιτικούς ώστε να κερδίσουν γρήγορα θετικές εντυπώσεις. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που θέλεις να κάνεις μία εξόρμηση στην πολιτική ή αντιμετωπίζεις κρίση, στρέφεσαι ξαφνικά εναντίον της Τουρκίας. Αν αρχίσεις μία κουβέντα για την Τουρκία, αμέσως γίνεται κάτι (ένα μικρό θέμα), αλλά μάλλον αυτό έχει χάσει τη σημασία του. Η πραγματικά υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά από κάποιο σημείο και μετά χωρίς νόημα τέτοιες προκλήσεις της άλλης πλευράς, που εξυπηρετούν εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Κάποιες από αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν και τώρα.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρός μας θα συναντηθούν τον Απρίλιο. Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. Είχαμε επίσης προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με τον Έλληνα ομόλογό μου στη Ντόχα.

Εξετάσαμε επίσης αυτά τα θέματα. Τα βήματα που θα γίνουν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή, η βούληση και των δύο πλευρών είναι η ίδια. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων και να υπάρξει ειλικρινής βούληση. Υπάρχουν καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο αυτό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε τον πρόεδρό μας για το θέμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Λαμβάνουμε επίσης τις οδηγίες του. Αλλά όπως ανέφερα, το εσωτερικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το δικό μας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu