Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς ήταν εγκατεστημένο στην Ντόχα από το 2012
Το Κατάρ ζήτησε από τους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από πιέσεις που άσκησε η Ουάσιγκτον, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το κράτος του Κόλπου.
Το αίτημα υποβλήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες μετά από έντονες συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Financial Times.
Το πλούσιο σε φυσικό αέριο κράτος φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στην πρωτεύουσά του, Ντόχα, από το 2012, όταν ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας την ανάγκασε να εγκαταλείψει τη βάση της στη Δαμασκό και οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Κατάρ να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την παλαιστινιακή ομάδα.
Η Ντόχα έγινε κρίσιμος συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι πέρυσι μετά από μια συμφωνία για την οποία βοήθησε το Κατάρ. Ωστόσο, οι συνομιλίες έκτοτε έχουν τελματώσει και η Ντόχα ενημερώθηκε ότι μετά την αποτυχία «επανειλημμένων προτάσεων για απελευθέρωση ομήρων, οι ηγέτες [της Χαμάς] δεν θα πρέπει πλέον να είναι ευπρόσδεκτοι στις πρωτεύουσες κανενός Αμερικανού εταίρου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Το καταστήσαμε σαφές στο Κατάρ μετά την απόρριψη από τη Χαμάς πριν από εβδομάδες μιας άλλης πρότασης απελευθέρωσης ομήρων», είπε ο αξιωματούχος.
Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι στελέχη της Χαμάς στο Κατάρ θα μετεγκατασταθούν στην Τουρκία. Η χώρα φιλοξενεί εδώ και πολύ καιρό στελέχη της Χαμάς και από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς την ομάδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ έχει διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα – την οποία κυβερνά η Χαμάς από τότε που πήρε τον έλεγχο του θύλακα το 2007 – για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να στηρίξει τις παλαιστινιακές οικογένειες.
Η εικόνα της χώρας αμαυρώθηκε από τη σχέση της με τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά ο ρόλος της ως μεσολαβητής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός έφερε διεθνείς επαίνους. Απογοητευμένος, όμως, από την αδιαλλαξία και των δύο πλευρών στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα και την κριτική στο Κατάρ από πολιτικούς στις ΗΠΑ και αλλού, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι (φωτ.) δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Ντόχα επαναξιολογεί τον ρόλο της ως διαμεσολαβητής.
Άραβας διπλωμάτης είπε ότι αξιωματούχοι της Χαμάς επισκέφθηκαν πρόσφατα χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Αλγερία και η Μαυριτανία και συζήτησαν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης.
«Το Κατάρ φιλοξένησε τους ηγέτες της Χαμάς αφού πήρε το πράσινο φως από τους Αμερικανούς. Είναι λογικό να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς όταν άλλαξε η θέση των ΗΠΑ», είπε ο διπλωμάτης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σταϊκούρας: Στην Τρίπολη λειτουργεί το ανακαινισμένο Δικαστικό Μέγαρο σε ένα κτίριο με σημαντική ιστορία
- Ταχιάος: «Δεν μπορούμε να κατεδαφίσουμε οικοδομικά τετράγωνα για να διευρύνουμε τον Κηφισό»
- Vodafone Ελλάδας: Στα 541 εκατ. ευρώ τα έσοδα στο α΄ εξάμηνο
- Γερμανία: Οριστικό, στις 16 Δεκεμβρίου ψήφος εμπιστοσύνης, στις 23 Φεβρουαρίου εκλογές
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με βαριές απώλειες – Βουτιά 15% η Bayer
- Reuters: Η Commerzbank θα εξαγοράσει μικρότερη τράπεζα ως «απάντηση» στην UniCredit
- ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε πιάτσες ταξί για τα αυτοκόλλητα με τα POS
- ΒΙΣ: Στο 92,01% αυξήθηκε το ποσοστό της Hellenic Quality Foods
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις