Τεχνολογία

Financial Times: Η Κίνα βάζει τώρα στο στόχαστρο την Google, τη Nvidia και την Intel

Την ώρα που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να μιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες μέρες

Η κινεζική Κρατική Διοίκηση για τους Κανόνες της Αγοράς ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα περί ανταγωνισμού για την Google, που σύμφωνα με πηγές των Financial Times θα επικεντρωθεί στην κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος Android του αμερικανικού ομίλου και σε οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί σε Κινέζους κατασκευαστές τηλεφώνων, όπως η Oppo και η Xiaomi, που το χρησιμοποιούν, αναζητώντας έτσι μοχλούς πίεσης ενόψει των συνομιλιών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στο πλαίσιο του πολέμου των δασμών που έχει φουντώσει.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, που ανακοίνωσαν παρόμοια αντιμονοπωλιακή έρευνα και για τη Nvidia τον Δεκέμβριο, εξετάζουν τώρα επίσης την έναρξη αντίστοιχης επίσημης διαδικασίας για την Intel, ανέφεραν οι πηγές.

Η φύση της έρευνας για την αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ παρέμενε ασαφής, ωστόσο εάν ξεκινήσει θα μπορούσε να επηρεαστεί από την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να μιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες μέρες.

Οι έρευνες κατά τεχνολογικών εταιρειών «μπορεί να αποτελούν μέρος αντιποίνων» από πλευράς Κίνας, ως απάντηση στους νέους δασμούς Τραμπ εναντίον της χώρας, δήλωσε ο Liu Xu, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Tsinghua.

Ο Xu πρόσθεσε ότι η χρήση αντιμονοπωλιακών ερευνών ως εργαλείου στο πλαίσιο εμπορικών διαπραγματεύσεων μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν κινεζικές εταιρείες που πλήττονται από αμερικανικούς δασμούς των ΗΠΑ. «Αναπόφευκτα θα πυροδοτούσε διαμάχη», είπε.

Bγαίνουν στοιχεία και υποθέσεις από το ράφι

Η προσπάθεια του Πεκίνου να ανοίξει υποθέσεις εναντίον εμβληματικών εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ κλιμακώνεται, καθώς αυτές παγιδεύονται όλο και περισσότερο στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, σημειώνουν οι Financial Times.

Η έρευνα της Google, την οποία οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2019, είχε μείνει στο ράφι για χρόνια αλλά άνοιξε ξανά τον Δεκέμβριο. H κίνηση έγινε λίγο πριν ορκιστεί ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία με αιχμή τη δέσμευση να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επισκέφθηκαν το γραφείο της Google στο Πεκίνο τον Ιανουάριο, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, και ζήτησαν να παραδοθούν σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις πηγές.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν επίσης, στους τελευταίους μήνες ζωής της, ενέτεινε τους ελέγχους εξαγωγών σε προηγμένα τσιπ, επιδιώκοντας να περιορίσει τις αυξανόμενες κινεζικές δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι διερευνούν υποθέσεις παραβίασης δεσμεύσεων της Nvidia κατά την εξαγορά της Mellanox Technologies το 2019, ισραηλινής εταιρείας που κατασκευάζει εξοπλισμό δικτύωσης υπολογιστών.

Το Πεκίνο ενέκρινε την εξαγορά το 2020 υπό τον όρο αποτροπής αντιανταγωνιστικών πρακτικών και διασφάλισης προμηθειών στην Κίνα, και αμέσως άρχισε αθόρυβα να συλλέγει αιτιάσεις από τη βιομηχανία, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Η έρευνα ξάφνιασε τη Nvidia, που είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια προηγμένων ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

Η σημασία της κινεζικής αγοράς για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Μέρες πριν από την ανακοίνωση για έναρξη της έρευνας, στελέχη της Nvidia συναντήθηκαν με αξιωματούχους του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου για να συζητήσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας των 2,9 τρισ. δολαρίων στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εκτός ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πηγή των FT, οι εμπορικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν: «Η Nvidia είναι ευπρόσδεκτη να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στην Κίνα». Η χώρα αντιπροσώπευε το 13% των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2024.

Οι αντιμονοπωλιακές έρευνες σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα που συνδέονται με τα παγκόσμια έσοδα των εταιρειών ή σε απώλεια ορισμένης πρόσβασης σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές τους.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά της Intel παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ της Καλιφόρνιας κατέγραψε πωλήσεις 15,5 δισ. δολαρίων στη χώρα το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 29% των παγκόσμιων εσόδων της.

Ενώ η μηχανή αναζήτησης της Google είναι αποκλεισμένη στην Κίνα, μαζί με τις περισσότερες επιχειρήσεις της μητρικής Alphabet, η αμερικανική εταιρεία κερδίζει από κινεζικές επιχειρήσεις που διαφημίζονται στο εξωτερικό. Οι Κινέζοι κατασκευαστές τηλεφώνων χρησιμοποιούν επίσης ως επί το πλείστον το λειτουργικό Android.

Εμπορική αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ: Το Πεκίνο επιβάλλει δασμούς 15% σε άνθρακα και αέριο

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu