Οι αρχές διερευνούν έκαναν «αναληθείς δηλώσεις ηθικής και κοινωνικής ευθύνης» σχετικά με τις συνθήκες εργασίας σε εταιρείες που παράγουν για λογαριασμό τους τσάντες και άλλα είδη πολυτελείας
Οι ιταλικές αρχές ανταγωνισμού έχουν ξεκινήσει έρευνα στους οίκους μόδας Armani και Dior για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού που συνδέονται με εκμετάλλευση των εργαζομένων τους στις ιταλικές εφοδιαστικές αλυσίδες.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι αρχές διερευνούν αν οι δύο εταιρείες έκαναν «αναληθείς δηλώσεις ηθικής και κοινωνικής ευθύνης» σχετικά με τις συνθήκες εργασίας σε εταιρείες που παράγουν για λογαριασμό τους τσάντες και άλλα είδη πολυτελείας.
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ενώ οι εταιρείες τονίζουν την υψηλή δεξιοτεχνία και την αριστεία στην κατασκευή των προϊόντων τους φαίνεται να στηρίζονται σε προμηθευτές στους οποίους οι εργαζόμενοι πληρώνονται με «ανεπαρκείς» μισθούς και εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, μεταξύ άλλων δουλεύοντας έως και 14 ώρες την ημέρα.
Οι αρχές ανέφεραν ότι οι εταιρείες διερευνώνται για πιθανή «παράνομη συμπεριφορά στην προώθηση και πώληση ρούχων και εξαρτημάτων».
Στελέχη των ιταλικών αρχών ανταγωνισμού μαζί με μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Armani και άλλων εταιρειών του ομίλου, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της Dior.
Οίκοι μόδας κατηγορούνται για εκμετάλλευση εργατών
Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας έρευνας που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες, η οποία ανέδειξε για τρεις οίκους υψηλής μόδας ένα φαινόμενο τακτικής εκμετάλλευσης εργατών.
Οι έρευνες εις βάρος της Armani έδειξαν πως η παραγωγή γινόταν σε παράνομα κινεζικά εργοστάσια για περισσότερες από 14 ώρες την ημέρα, με τους εργαζόμενους να υπόκεινται σε εξαντλητικό ρυθμό και επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας και με μισθούς κοντά στα 2-3 ευρώ την ώρα.
Τσάντες κόστους 53 ευρώ πωλούνται προς 2.600 ευρώ!
Στη συνέχεια, και σε παρόμοιο μοτίβο, και το Ιταλικό παράρτημα του Γαλλικού οίκου μόδας Dior, των οποίων όπως προκύπτει οι τσάντες που πωλούνται στα καταστήματα προς 2.600 ευρώ, κοστίζουν στην παραγωγή μόλις 53 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, η παραγωγή η οποία γινόταν από εκμεταλλευόμενους Κινέζους εργάτες σε εργοστάσια που βρίσκονται στις περιοχές του Μιλάνου και της Μπριάντσα. Παρόμοια περίπτωση και αυτή της εταιρείας επώνυμων δερμάτινων ειδών Altiero Martini, όπου μια τσάντα που πωλείται σε κατάστημα έναντι 350 ευρώ εμπράκτως κόστιζε στην παραγωγή μόλις 20 ευρώ. Σημειωτέον, η Martini δεν διερευνάται στην προκειμένη έρευνα.
Armani: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί, δέσμευση για συνεργασία με τις Αρχές
Από τη μεριά της, ο όμιλος Armani εξέφρασε την πεποίθησή του για “μια θετική λύση” της έρευνας, υπογραμμίζει πως “οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεσμεύονται πλήρως να συνεργαστούν με τις Αρχές” αν και πιστεύουν ότι “οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 1.400 μονάδων, αλλά στο -0,16% η εβδομάδα – Δυνατά ο ΟΠΑΠ με +3,27%
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις