Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν πρότεινε τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων ή των υπερκερδών των επιχειρήσεων για να χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις στους πιο αδύναμους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς έτσι θα αποφευχθεί η αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων.
Τόσο για μακροοικονομικούς λόγους όσο και για λόγους ισότητας, την ώρα που το ενεργειακό σοκ πλήττει τους πληθυσμούς μέσω ενός πληθωρισμού-ρεκόρ, «οι κυβερνήσεις θα όφειλαν να υποστηρίξουν τα εισοδήματα και την κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε ο Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα “der Standard”, που κυκλοφορεί σήμερα.
«Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή αύξησης των φόρων στα υψηλά εισοδήματα ή στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που είναι πολύ κερδοφόρες παρά το ενεργειακό σοκ», σύμφωνα με το έγκριτο αυτό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομισματικού ινστιτούτου.
Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ στοχευμένων ενισχύσεων των κρατών προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, όπως δήλωσε επίσης η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, «αν υποστηρίξετε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη αυξάνοντας τους φόρους, αυτό έχει μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, παρά αν αυξήσετε τα ελλείμματα», επιχειρηματολόγησε ο Λέιν.
Η ιδέα για τη φορολόγηση των πιο εύπορων κερδίζει ήδη έδαφος στους κόλπους της ευρωζώνης, όπου η ισπανική κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει προσωρινό και έκτακτο φόρο για το 1% των πιο πλούσιων του πληθυσμού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εφαρμόζονται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απογείωσης του πληθωρισμού.
Η Γαλλία δεν προχώρησε τόσο μακριά: το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 βασίζεται στη δασμολογική ασπίδα για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Καθώς είναι διαιρεμένη όσον αφορά το ζήτημα ενός φόρου στα υπερκέρδη, η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Η Βρετανία παράλληλα, η οποία έχει βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε από την πλευρά της σχέδιο δαπανών και μαζικών μειώσεων φόρων που χρηματοδοτούνται από το χρέος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, κάτι το οποίο τροφοδότησε την πτώση-ρεκόρ της στερλίνας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Πέμπτη σύλληψη με έναν 26χρονο
- ΠΟΜΙΔΑ: Παγίδα για τους ιδιοκτήτες η ρύθμιση για ενοικίαση κλειστών διαμερισμάτων
- Γερμανία: Ομόφωνα υποψήφιος του SPD ο Σολτς για την καγκελαρία στις πρόωρες εκλογές
- Δημοτική Αστυνομία: Ξεκίνησαν οι ενστάσεις για τις 208 προσλήψεις
- Enaon EDA (Italgas): Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα
- Bluesky: Αγνοεί τους κανόνες της ΕΕ και κρύβει τους αριθμούς των χρηστών της
- Πλατανιώτη: Υποψήφια για κορυφαία του κόσμου το 2024 στην καλλιτεχνική κολύμβηση
- Banco BPM: Απέρριψε την προσφορά εξαγοράς 10 δισ. ευρώ από την UniCredit
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις