Επιχειρήσεις

Fieratex: Σε διαθεσιμότητα 100 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Κιλκίς

Η διοίκηση Ανεζουλάκη υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να κλείσει το εργοστάσιο αλλά αναγκάζεται γιατί δεν έχει καλοκαιρινές παραγγελίες - Δεν έχει ακόμα ενημερώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η διοίκηση της εταιρείας Fieratex επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης Ανεζουλάκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο προσωπικό ότι θέτει σε διαθεσιμότητα 100 εργαζόμενους του εργοστασίου (πλεκτήριο) της στο Κιλκίς. Να σημειωθεί πως η Fieratex ιδρύθηκε το 1988 από την οικογένεια Ανεζουλάκη, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (αν και η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης στις 30 Απριλίου 2024) γιατί δεν έχει δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις του 2023) και ήταν κάποτε μια από τι μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες με πάνω πάνω από 2000 εργαζομένους.

Η διοίκηση είπε στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει πρόθεση διακοπής της λειτουργίας της μονάδας και απόλυσής τους, αλλά σκοπός είναι η μείωση των ζημιών λόγω του ότι το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να δειγματιστούν τα νέα προϊόντα.

Η εταιρεία οφείλει να ενημερώσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αφού ακόμα είναι εισηγμένη εταιρεία. Ωστόσο μέχρι την Τρίτη 4 Ιουνίου το πρωί δεν το είχε κάνει. Αν δεν το κάνει κινδυνεύει  με πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν κινητοποιήσεις προκειμένου όπως λένε να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας. Ετσι, από τις 5/06/2024 προτίθενται να προχωρήσουν σε περιφρούρηση του εργοστασίου.

Σε κοινή δήλωση για το αβέβαιο μέλλον των εργαζομένων του εργοστασίου προχώρησαν ο τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος και ο βουλευτής Κιλκίς και αναπλ. τομεάρχη Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς.

Οι τομεάρχες τόνισαν ότι «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας για την διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης καθώς και το έλλειμα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η μη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά».

«Το εργοστάσιο Fieratex στον Παντελεήμονα Κιλκίς, έθεσε τους εργαζομένους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με άγνωστο μέλλον και φόβους για ενδεχόμενο «λουκέτο» οδηγώντας 100 οικογένειες στην ανασφάλεια της ανεργίας» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος και Πέτρος Παππάς.

«Τα δυσβάσταχτα κόστη ενέργειας και η έλλειψη πρόσβασης σε δανειοδότηση, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αγορές γειτονικών χωρών, οδηγούν τις επιχειρήσεις, τη μια μετά την άλλη, σε κατάρρευση, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων που διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία, αλλά και στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας που παλεύει να επιβιώσει σε μια Ελλάδα που ευνοεί συστηματικά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα» υπογράμμισαν με νόημα ο τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος και ο βουλευτής Κιλκίς και αναπλ. τομεάρχη Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς.

Ζημιές 

Τα προβλήματα της Fieratex είναι υπαρκτά και εντάθηκαν κατά την τελευταία διετία, όταν μετά την εμφάνιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, η ζήτηση για ρούχα από την Ευρώπη περιορίστηκε δραστικά.

Η εταιρεία ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχρεούται να δημοσιεύει κάθε εξάμηνο οικονομικές καταστάσεις και κάθε τρίμηνο να ανακοινώνει τα στοιχεία του τριμήνου. Η Fieratex δεν έχει δημοσιεύει ακόμα οικονομικές καταστάσεις 2023. Στις 30/4/2024 η διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση αναφέρονται ότι δεν προχώρησε στην έκδοση των αποτελεσμάτων του 2023 «για τεχνικούς λόγους» και πως θα τα εξέδιδε «μόλις διευθετηθούν τα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει».

Συνεπώς οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις ήταν της περιόδου του α΄εξαμήνου 2023. Σε αυτές η διοίκηση αναφέρει ότι:

«Η εξεταζόμενη περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, την αύξηση των ζημιών στα αποτελέσματα προ φόρων και μετά φόρων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου». Και γενικά περιγράφει μια αρνητική εικόνα, αλλά όχι τέτοια που να προδιαγράφει έστω προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου

Η διοίκηση αναφέρει: «Οι δραστηριότητες της εταιρίας συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Ωστόσο, η Διοίκηση δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τις πιθανές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την επίδραση που θα έχουν στις δραστηριότητες της εταιρίας. Παρά το γεγονός αυτό, με βάση την εκτίμηση της Διοίκησης και με την προϋπόθεση ότι το προβλήματα που  δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση θα ξεπεραστούν σταδιακά, δεν αναμένεται σημαντική αρνητική επίπτωση στις δραστηριότητες του εταιρίας μεσομακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση έχει αξιολογήσει ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας την 30 Ιουνίου 2023.
Σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, η Διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνονται όλες οι
απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της εταιρίας».

Μείωση πωλήσεων 

Ο κύκλος εργασιών της κατά το α΄εξάμηνο του 2023 ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας μείωση 3,1 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 20,5%. Το μικτό αποτέλεσμα εμφανίζεται αρνητικό και ανήλθε σε -972 χιλιάδες ευρώ έναντι θετικού 451 χιλιάδων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης συνολικά ανήλθαν σε 951 χιλιάδες ευρώ έναντι 989 χιλιάδων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Το χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε 244 χιλ. ευρώ έναντι 164 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας αύξηση 80 χιλ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας προ φόρων ανήλθαν σε ζημίες 2,096 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 581 χιλιάδων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Τέλος το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ήταν αρνητικό 1,341 εκατ. ευρώ έναντι θετικού 145 χιλιάδων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η πτώση των πωλήσεων έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα και στις υποχρεώσεις. Μεταξύ των υποχρεώσεων είναι και δάνεια 6,891 εκατ. ευρώ.

Χρ. Ιωάν.
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu