Το 45% των εργαζομένων της εταιρείας ήταν σε αυτή πάνω από 15 χρόνια
Από το Πρωτοδικείο Κιλκίς, μετά από δική τους σχετική κίνηση, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Fieratex για την αίτηση πτώχευσης που είχαν υποβάλει οι εκπρόσωποι της Fieratex της οικογένειας Ανεζουλάκη, καθώς ακόμα και σήμερα, όπως αναφέρουν στο Financial Report, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από τη συζήτησή της, η οποία αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Financial Report ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας, Νίκος Καρυπίδης «αυτό που νιώθουμε τώρα είναι μια μεγάλη στενοχώρια για την κατάληξη της εταιρείας, ότι δεν άξιζε ούτε σε εκείνη ούτε σε εμάς. Μόνοι μας πήγαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Κιλκίς, μετά από κάποια πράγματα που είχαμε ακούσει και ενημερωθήκαμε ότι έχει υποβληθεί αίτηση πτώχευσης. Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν έχουμε από τη διοίκηση επίσημη ενημέρωση για το τί έχει γίνει, για το αίτημα που έχει υποβληθεί».
Κατά όσα τονίζει ο κ. Καρυπίδης, ήδη ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων έχει αποχωρήσει οικειοθελώς λαμβάνοντας τη μισή αποζημίωση από αυτή που δικαιούνται, ενώ ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού είχαν φύγει από την εταιρεία ακόμα και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη.
Παρόλαυτα, προσθέτει, πως δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι τελικά έχουν αποχωρήσει και ποιοι ακόμα περίμεναν, προκειμένου να δουν τί θα συμβεί μόλις θα ολοκληρώνονταν το καθεστώς αναστολής εργασιών στο οποίο είχε περιέλθει η εταιρεία από τις αρχές Ιουνίου.
Πληροφορίες θέλουν, ήδη, κάποιους να έχουν προχωρήσει επαγγελματικά, εργαζόμενοι ακόμα και προσωρινά στον τουριστικό τομέα, μεγάλη μερίδα να έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς, λαμβάνοντας τη μισή αποζημίωση και κάποιους ελάχιστους να τηρούν στάση αναμονής για το τί θα γίνει τον Οκτώβριο.
Πρόκειται για ένα σύνολο 100 ανθρώπων περίπου, το 45% των οποίων βρίσκονταν στην εταιρεία πάνω από 15-20 χρόνια, ενώ 70 από αυτούς είχαν και οικογένειες.
Η Fieratex ιδρύθηκε το 1988 από την οικογένεια Ανεζουλάκη, η οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα τον έλεγχό της. Ως εκ τούτου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει μέχρι σήμερα ο Ιωάννης Ανεζουλάκης, ενώ Αντιπρόεδρος της είναι ο Θανάσης Μαντηκός.
Τo κεντρικό εργοστάσιό της βρίσκεται στη Νέα Σάντα του Κιλκίς και διαθέτει ακόμα και σήμερα, παρότι έχει γίνει αναστολή εργασιών, σύγχρονα τμήματα πλεκτηρίου, βαφείου, τυπώματος, έρευνας και ανάπτυξης κλπ. Παρόλαυτα, η επικοινωνία με την εκπρόσωπο της εταιρείας δεν κατέστη δυνατή, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο τί μέλλει γενέσθαι με τους εργαζομένους.
Σύμφωνα τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 25,9 εκ. ευρώ έναντι 26,2 εκ. ευρώ το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη χρήση με σημαντικές ζημιές 2,040 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο ”καμπανάκι” για την εταιρεία χτύπησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι χρηματιστηριακές αρχές προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας λόγω μη δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων. Ακολούθησε η απόφαση της εταιρείας για διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου 2024. Η απόφαση για τη διαθεσιμότητα ανανεώθηκε στις αρχές του Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση για αίτηση πτώχευσης ήρθε στις αρχές Αυγούστου, εν μέσω κάποιων φημών που μιλούσαν για πιθανό επενδυτή, οι οποίες ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.
Η ανακοίνωση της αίτησης πτώχευσης
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Fieratex σημειώνει τα εξής: «Η εταιρεία σε εκτέλεση της από 24.07.2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, κατέθεσε την 30ή.07.2024 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας), την από 30.07.2024 Αίτηση Πτώχευσης, με την οποία αιτήθηκε την κήρυξή της σε πτώχευση, να οριστεί μέρα παύσης πληρωμών της εταιρείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 81 παρ 2 του Ν. 4738/2020, να οριστεί Εισηγητής και Σύνδικος της πτώχευσης, άλλως να καταχωρηθεί η επωνυμία της εταιρείας στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 77 παρ 4 Ν. 4738/2020, να ενεργηθούν και να διαταχθούν όσα προβλέπονται στον Ν. 4738/2020. Η αίτηση προσδιορίσθηκε όπως συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς (Εκούσια Δικαιοδοσία) την 2η-10-2024 με αρ. πινακίου 1».
Τί σημαίνει το αίτημα μιας εταιρείας για πτώχευση
Η πτώχευση είναι η νομική κατάσταση εκείνη στην οποία μεταπίπτει έμπορος, ή εμπορική εταιρεία όταν “μόνιμα και ολοσχερώς” αδυνατεί να ικανοποιήσει τους δανειστές ή άλλους οφειλέτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώχευση κηρύσσεται μόνο με δικαστική απόφαση. Τόσο η διαδικασία όσο και οι επιπτώσεις εξ αυτής διέπονται από το Πτωχευτικό Δίκαιο που αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο του Εμπορικού Δικαίου. Επί του πρακτέου, η πτώχευση αποτελεί «συλλογική διαδικασία», μια διαδικασία δηλαδή, που προβλέπεται σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων. Όταν κηρυχθεί η πτώχευση, οι δανειστές του οφειλέτη δεν μπορούν να ασκήσουν ατομικά καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, αλλά ενώνονται σε μια «ομάδα», τα δικαιώματα της οποίας ασκούνται από το «σύνδικο», με σκοπό τη συνολική εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη και την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο πανικός των πιστωτών, η σώρευση δικών, η σπουδή στην κατάσχεση των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και τελικά η καταστροφή της επιχείρησής του.
Μαρία Μπακοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 1.400 μονάδων, αλλά στο -0,16% η εβδομάδα – Δυνατά ο ΟΠΑΠ με +3,27%
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις