Η αίσθηση είναι ότι το εργοστάσιο πάει για διακοπή λειτουργίας γιατί εκτός της διαθεσιμότητας - ξεκινάει από σήμερα - η διοίκηση προτείνει οικειοθελή αποχώρηση με μισή αποζημίωση
Αγωνία για την επόμενη ημέρα, ανησυχία για την επιβίωσή τους το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά και αναμονή για τη λήψη, αν τελικά χρειαστεί προκειμένου να διαφυλάξουν τα δεδουλευμένα τους, της νομικής οδού: Αυτό είναι το τρίπτυχο των συναισθημάτων για τους εργαζομένους, σχεδόν 100 οικογένειες, μετά από την ανακοίνωση για διαθεσιμότητα από πλευράς διοίκησης της εταιρείας υφασμάτων Fieratex, η οποία, επίσημα, ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει για ένα μήνα, με πιθανή ανανέωση για δεύτερο και άγνωστο μέλλον.
Η παράταση αναμένεται να αποφασιστεί στο τέλος του μήνα, οπότε και θα κοινοποιηθεί στους εργαζομένους.
“Η αίσθησή μας από αυτά που συμβαίνουν είναι ότι η εταιρεία δεν θα μείνει στη διαθεσιμότητα, αλλά θα οδεύσει για κλείσιμο” αναφέρει, μιλώντας στο Financial Report ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Σπάρτακος της Fieratex, Nίκος Καρυπίδης. Κατά τον ίδιο, υπήρχαν προβλήματα στην εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αλλά τόσο οι πληρωμές γίνονταν κανονικά, αλλά και συνέχιζαν, μέχρι κάποιο σημείο, και οι παραγωγές υφασμάτων με λιγότερες, μεν παραγγελίες σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτό μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα για ένα μήνα, αρχής γενομένης από σήμερα 5 Ιουνίου, η οποία πιθανόν να συνεχίσει και για δεύτερο μήνα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αυτό θα είναι κάτι που θα κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα.
Εξάλλου, μαζί με την ανακοίνωση για διαθεσιμότητα, δόθηκε από την εταιρεία και η επιλογή για οικειοθελή αποχώρηση με τη μισή αποζημίωση, κάτι το οποίο αποδέχθηκε μερίδα των εργαζομένων.
“Και αυτή η πρόταση από πλευράς της διοίκησης δείχνει τη διάθεση για απομάκρυνση από την παραγωγή και όχι για επιστροφή και ενίσχυσή της μετά την ανακοίνωση για διαθεσιμότητα” συμπληρώνει ο κ. Καρυπίδης.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα δηλώνει εργαζόμενη και πρώην μέλος του ΔΣ του Σωματείου Σπάρτακος ”υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που έχουν, ήδη, υπογράψει να αποχωρήσουν και να λάβουν το ήμισυ των αποζημιώσεων, βλέποντας ότι υπάρχει αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας”.
Αυτό που κάνουν από σήμερα Τετάρτη το πρωί οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι η περιφρούρηση του εργοστασίου στο Κιλκίς, προκειμένου να μην επιτραπεί τυχόν μεταφορά μηχανών κλπ και αναμένουν τις επόμενες ημέρες κάποια νέα ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει λίγο περισσότερο τις προθέσεις της διοίκησης.
Παράλληλα, είναι και σε ανοικτή γραμμή και με νομικό σύμβουλο, προκειμένου να διαφυλάξουν, όπως αναφέρουν, τα συμφέροντα και τα δεδουλευμένα τους, καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονται στην εταιρεία από 10 μέχρι και 25 χρόνια.
“Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ξεκινάμε μια κατάσταση που θα πρέπει να ζούμε μια οικογένεια με 400 ευρώ, το ήμισυ του μισθού για ένα και δύο μήνες, χωρίς να έχουμε εικόνα του τι θα συμβεί. Από πλευράς μας απαιτούμε όσο το δυνατόν συντομότερα τις αποφάσεις της διοίκησης και σε οτιδήποτε συμβεί τα νόμιμα και τα δεδουλευμένα μας” σημειώνει ο κ. Καρυπίδης, εκ μέρους της πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Πληροφορίες, θέλουν, πάντως και στελέχη της διοίκησης, πέρα από τους εργάτες στην παραγωγή, να αποχωρούν σήμερα μετά από χρόνια, από την εταιρεία, ενώ οι φήμες για την έλευση πιθανού επενδυτή που ακούστηκαν τους τελευταίους μήνες δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά, τουλάχιστον προς το παρόν.
Επιπρόσθετα, μέχρι και πολύ πρόσφατα η αίσθηση από τους εργαζόμενους ήταν «ότι επρόκειτο για μια εύρωστη εταιρεία. Από το 2023 και μετά καταλαβαίναμε ότι κάτι συμβαίνει», τονίζει υπάλληλος της Fieratex.
Ποια είναι η Fieratex
Η Fieratex ιδρύθηκε το 1988 από την οικογένεια Ανεζουλάκη, η οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα τον έλεγχό της (Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει μέχρι σήμερα ο Ιωάννης Ανεζουλάκης). Τo κεντρικό εργοστάσιό της βρίσκεται στη Νέα Σάντα του Κιλκίς και διαθέτει τμήματα πλεκτηρίου, βαφείου, τυπώματος, έρευνας και ανάπτυξης κλπ.
Είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά στις 30 Απριλίου 2024 έγινε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της, γιατί δεν δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις του 2023. Οι εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύουν ελεγμένες από ορκωτούς λογιστές οικονομικές καταστάσεις κάθε έξι μήνες και κάθε τρίμηνο να σχολιάζουν την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών. Η τελευταία φορά που η εταιρεία δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις ήταν το α΄εξαμήνου 2023. Σύμφωνα τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 25,9 εκ. ευρώ έναντι 26,2 εκ. ευρώ το 2021. Ηταν μάλιστα η πρώτη χρήση με σημαντικές ζημιές 2,040 εκατ. ευρώ.
Στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η εταιρεία, δηλαδή του α΄εξαμήνου 2023, η διοίκηση αναφέρει τα εξής:
«Η εξεταζόμενη περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, την αύξηση των ζημιών στα αποτελέσματα προ φόρων και μετά φόρων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου». Και γενικά περιγράφει μια αρνητική εικόνα, αλλά όχι τέτοια που να προδιαγράφει προσωρινό κλείσιμο εργοστασίου.
Η διοίκηση αναφέρει: «Οι δραστηριότητες της εταιρίας συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Ωστόσο, η Διοίκηση δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τις πιθανές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την επίδραση που θα έχουν στις δραστηριότητες της εταιρίας. Παρά το γεγονός αυτό, με βάση την εκτίμηση της Διοίκησης και με την προϋπόθεση ότι το προβλήματα που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση θα ξεπεραστούν σταδιακά, δεν αναμένεται σημαντική αρνητική επίπτωση στις δραστηριότητες του εταιρίας μεσομακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση έχει αξιολογήσει ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας την 30 Ιουνίου 2023.
Σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, η Διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνονται όλες οι
απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της εταιρίας».
Μείωση πωλήσεων
Κατά το α΄εξάμηνο του 2023 η εταιρεία παρουσίασε νέα μείωση των πωλήσεων και μάλιστα σημαντική ήτοι 20,5% και αύξηση ζημιών. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 12 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2022 και οι ζημιές ανήλθαν σε 2,096 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 581 χιλιάδων ευρώ το α΄εξάμηνο του 2022.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η πτώση των πωλήσεων έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα και στις υποχρεώσεις. Μεταξύ των υποχρεώσεων είναι και δάνεια 6,891 εκατ. ευρώ.
Μαρία Μπακοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον ΑΘΕ και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία
- Εκρηξη εσόδων στα γήπεδα γκολφ: Στα 10 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις το 2022
- Εργολήπτριες εταιρείες δημοσίων έργων προς Κεραμέως: Καταργείστε τις κρατήσεις επί των λογαριασμών πληρωμής
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,67% στα 1,0489 δολάρια
- Η ΓΣΕΒΕΕ στην Ετήσια Ευρωπαϊκή Συνέλευση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη Βουδαπέστη
- Γκάφα Ζαχαράκη: Βρήκε χορηγό για το σπίτι Παραολυμπιονίκη που έχασε σε πλειστηριασμό, αλλά δεν σκέφτηκε το φόρο 47.000
- Καλάθι των Χριστουγέννων 2024: Κάνει πρεμιέρα στις 11 Σεπτεμβρίου
- Οικονόμου: Αυτοψία στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό και σε δρομολόγιο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις