Την άποψη πως στο ελληνικό ζήτημα δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι και ότι η Γερμανία θα έπρεπε να δει τη «μεγάλη εικόνα» και να κατανοήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα ο επικεφαλής του ΣΕΒ επεσήμανε τις ελληνικές υπαναχωρήσεις και εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός. Προσέθεσε δε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προεκλογικής της ρητορικής και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
«Δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Και οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Αυτό ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε συναίνεση. Η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, προβεί σε εμφανείς παραχωρήσεις. Δεν μιλάει πια για κούρεμα, αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους. Έχει επίσης διαμηνύσει ότι δέχεται ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για έναν συμβιβασμό και μιας λύσης “win-win”. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χάσουν όλοι», τόνισε.
Ο κ. Φέσσας εστίασε και στις ελληνικές προσδοκίες από την γερμανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία θα έπρεπε να δει τη «μεγάλη εικόνα» και να κατανοήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. «Έχουμε χάσει το ¼ του ΑΕΠ. Το ποσοστό ανεργίας είναι 25%. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας είναι απογοητευμένο και θυμωμένο. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα. Η Γερμανία θα έπρεπε να το κατανοήσει αυτό», είπε.
Αξιολογώντας το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα ο κ. Φέσσας είπε πως σε ορισμένα σημεία έχει αποτύχει και σε άλλα πέτυχε, αλλά γενικά το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με λάθος προτεραιότητες. «Έπρεπε να έχουν προταχθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για αυτό μια δημοσιονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση ρευστότητας – δηλαδή τραπεζική κρίση – και στη συνέχεια σε μια βαθιά ύφεση», τόνισε. Ο ίδιος αποσαφήνισε πως οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και ενδεικτικά αναφέρθηκε στον τουρισμό και στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας και των logistics.
Τέλος, ερωτηθείς για τους Έλληνες «ολιγάρχες» είπε πως πρέπει να υπάρχουν δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. «Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να πείσουμε την πολιτεία να μειώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και ο νεποτισμός. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «ολιγάρχες» με την έννοια της Λατινικής Αμερικής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ιταλική ENI ετοιμάζει και δεύτερη πλωτή δεξαμενή LNG για το Κονγκό
- Γερμανία: Οι αγρότες διαδηλώνουν και πάλι στo Βερολίνο
- Λίβανος: Το Ισραήλ επιδιώκει μια ακατοίκητη νεκρή ζώνη στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Ερντογάν για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Γκάλαντ: «Θαρραλέα απόφαση» από το ΔΠΔ
- FAZ: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας
- Μ. Ηλιόπουλος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η ΑΕΚ θα μας ενώνει για πάντα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Όλα έτοιμα για την εκλογική διαδικασία αύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις