Οικονομία

FAZ: Κρέμεται από μια «μεταξωτή κλωστή» το μέλλον της Ελλάδας

O γερμανικός Τύπος, μετά και το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή, προεξοφλεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και υπό αυτή την έννοια έχει ξεκινήσει από τώρα ο δρόμος για πρόωρες κάλπες.

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι το μέλλον της Ελλάδας κρέμεται από μια «μεταξωτή κλωστή», ενώ θεωρεί ανησυχητικό το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παίρνει εκδίκηση για το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγε συνεχώς στον ελληνικό λαό ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όχι επειδή είναι προς το καλό της Ελλάδας, αλλά επειδή το ήθελαν η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», παρατηρεί ο σχολιαστής. «Οι κυβερνήσεις άλλων χωρών ήταν πιο ειλικρινείς και τώρα βλέπουμε ότι βρίσκονται πιο μπροστά από ό,τι η Ελλάδα», σημειώνει.

«Ο Σαμαράς δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνών της ομάδας Entrepeneurship του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW). Ο οικονομολόγος περιγράφει τις δυσκολίες συγκέντρωσης των 180 ψήφων, το καταστροφικό, όπως το αποκαλεί, ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, με προδιαγεγραμμένο το χάος από το Μάρτιο και μετά.

«Με αυτό το σκηνικό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίσει πρόωρες εκλογές είναι κατανοητές», υπογραμμίζει ο σχολιαστής. «Θα κέρδιζε χρόνο για να συνεχίσει το 2015 την εύθραυστη πορεία ανάπτυξης που στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και που οι πρόωρες εκλογές θα αναχαίτιζαν. Η ελπίδα του πρωθυπουργού είναι προφανής. Αν συνεχιστεί η ανάπτυξη του χρόνου, θα είχε πολλές ελπίδες να επανεκλεγεί».

Ο Αλέξανδρος Κρητικός δεν φείδεται επικρίσεων και προς την κατεύθυνση του Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι αντί η κυβέρνησή του να αναπτύξει ένα αξιόπιστο όραμα για μια ευημερούσα Ελλάδα και να εξαγγείλει τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, περιορίζεται σε λεκτικές διαβεβαιώσεις προς την τρόικα.

«Αν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, ο ελληνικός λαός θα είχε την επιλογή ανάμεσα στη ‘στασιμότητα’ και στην ‘οπισθοχώρηση’(…). Δεν πρέπει να απορεί κανείς που μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού έχει μπουχτίσει από το πολιτικό θέατρο και ελπίζει να εκλεγεί πρόεδρος, ακόμη κι αν δεν εμπιστεύεται ότι η νυν κυβέρνηση θα έχει επιτυχία», υποστηρίζει.

Η εφημερίδα Rheinische Post στην διαδικτυακή της έκδοση δίνει ονοματεπώνυμο στους κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. «Ο κίνδυνος ονομάζεται Τσίπρας», επιγράφει το σχόλιό της, ενώ προβλέπει αναταράξεις στην Ευρωζώνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του. Οι δανειστές θα έβγαιναν νικητές σε ενδεχόμενη αναμέτρηση δυνάμεων με τον Τσίπρα, ενώ κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κινδύνους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη, μια που οι αγορές θα αμφισβητούσαν ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα δεν θα μπορέσει φέτος να επιστρέψει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το χρέος της», καταλήγει το σχόλιο.

Το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (dpa) υποστηρίζει ότι τη σύντομη χρηματιστηριακή εβδομάδα πριν την πρωτοχρονιά οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη εορταστική ατμόσφαιρα των επενδυτών «με ενδεχόμενη την επιστροφή της χώρας σε παλιές εποχές κρίσης με αντίστοιχες συνέπειες και για τις γερμανικές αγορές».

Η ανταπόκριση φιλοξενεί σχόλιο εμπειρογνωμόνων από την ιδιωτική τράπεζα M.M.Warburg & Co., σύμφωνα με την οποία εκτός από τις χρηματιστηριακές αναταράξεις «πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να εμφανιστούν με ευρωφοβικές θέσεις».

Εμπειρογνώμονες της τράπεζας HSH Nordbank υποστηρίζουν ότι «εάν έρθουν οι αριστεροί πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων στην εξουσία, τότε υπάρχει η απειλή τερματισμού των απαραίτητων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων με νέο κούρεμα του χρέους».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu