Υγεία

Φάρμακα: Η Ελλάδα προσπαθεί αλλά είναι ουραγός στις κλινικές μελέτες των φαρμακοβιομηχανιών

H Manager της MSD, Agata Jaconcic

Το βασικό πρόβλημα είναι ενώ οι εταιρείες επενδύουν στο κομμάτι αυτό τα τελευταία χρόνια, καθυστερούν οι διαδικασίες και οι εγκρίσεις

Το ζήτημα της ανάγκης για επιτάχυνση στις διαδικασίες εγκρίσεων των κλινικών μελετών για νέα φάρμακα από φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού που έχουν και παράρτημα στην Ελλάδα αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά σε εκδήλωση της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, η οποία εξειδικεύεται σε ογκολογικά φάρμακα και εμβόλια.

«Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε περισσότερο από την ίαση, μέσα από τα φάρμακα της εταιρείας μας, είναι να μπορούμε να προλάβουμε τις ασθένειες από το να εκδηλωθούν», τόνισε η Managing Director της MSD, Agata Jaconcic, κάνοντας μνεία στις κλινικές μελέτες που έχει εκπονήσει η εταιρεία από το 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Financial Report ο Αντώνης Καρόκης, διευθυντής εταιρικών σχέσεων της MSD «μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι των κλινικών μελετών, έχουμε επενδύσει σε αυτές σημαντικά ποσά και έχουν έρθει στην εταιρεία μας μέσα σε τρία χρόνια 50 άτομα, ως νέο προσωπικό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι με αφορμή την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των κλινικών μελετών στις φαρμακοβιομηχανίες το 2019, το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επένδυσαν και επενδύουν τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα συνολικά όλα αυτά τα χρόνια, κατά όσα αναφέρουν φορείς του κλάδου έχουν δαπανηθεί πάνω από 0,5 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση η MSD απασχολεί 250 άτομα προσωπικό, τόσο διοικητικό όσο και επιστημονικό.

Κατά τον κ. Καρόκη μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2019 που διευκολύνθηκε το πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες μέχρι το 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 48 κλινικές μελέτες από την MSD, με στόχο μέσα στο 2025 να ξεκινήσουν ακόμα περισσότερες».

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ούτε τον αριθμό των νέων μελετών που θα αρχίσουν, ούτε το ύψος της επένδυσης που θα δαπανηθεί σε αυτές, το οποίο, όπως υπογράμμισε «θα εξαρτηθεί από το τις ανάγκες μέσα στη χρονιά»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι έχουν γίνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα δεν είναι στο σημείο που θα μπορούσε να είναι σε αυτό το κομμάτι, είναι αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι διαθέτει «εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο ταλέντο με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι εγκρίσεις και οι διαδικασίες που πρέπει, με στόχο να γίνουν ακόμα περισσότερες και να αναδειχθούν μέσα από αυτές χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα πρέπει να κινούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ αποτελούν και επενδύσεις για το μέλλον του κλάδου. Αν γίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα θα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα καλύτερη θέση σε αυτόν τομέα πανευρωπαϊκά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θετική εξέλιξη στην προσέλκυση επενδύσεων
Τη σημασία της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που άνοιξε το δρόμο για περισσότερες επενδύσεις και στις κλινικές μελέτες είχε επισημάνει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στο Financial Report στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου του Συνδέσμου τονίζοντας ότι «ο Νόμος του 2019 για το «επενδυτικό clawback» θεωρήθηκε μια θετική εξέλιξη για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς επέτρεψε την αντιστάθμιση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με αντίστοιχες επενδύσεις σε τομείς παραγωγικών δαπανών και έρευνας & ανάπτυξης (Ε&Α), περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές μελέτες».

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ

Όπως, δε, συμπλήρωσε «η ενσωμάτωση αυτού του σχήματος στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προκάλεσε σημαντικές αλλαγές, με τα €250 εκατομμύρια του ΤΑΑ για το 2022-2023 να απορροφώνται κατά 95% από παραγωγικές επενδύσεις. Ως εκ τούτου, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην αναβάθμιση των υφιστάμενων παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών, καθώς και στη δημιουργία νέων. Αναμένεται ότι αυτές οι επενδύσεις θα προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν την παροχή φροντίδας υγείας για τους ασθενείς».

Αύξηση απασχόλησης στη φαρμακοβιομηχανία την τελευταία πενταετία

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και η άνοδος στην απασχόληση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις από το 2020 και μετά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, όλο και περισσότεροι νέοι έχουν πλέον την δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε έναν από τους  πιο ισχυρούς και δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε σχετική εκδήλωση της ΠΕΦ και βάσει στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ, την τελευταία πενταετία ο κλάδος σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό κατά 36%.

Ως θετική, δε, εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε και η καθιέρωση βιομηχανικών διδακτορικών ως ένα απτό παράδειγμα της διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με το Πανεπιστήμιο. Εξάλλου, ένα ακόμα γεγονός το οποίο αναμένεται να αυξήσει την απασχόληση στον κλάδο είναι και η ανακοίνωση  της  νέας συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, για τη δημιουργία πειραματικής ειδικότητας παρασκευαστή φαρμάκου στα Δημόσια Σχολεία Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΣΑΕΚ, πρώην ΙΕΚ).

Σύμφωνα με όσα τονίζονται από την ΠΕΦ, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιείται στα Δημόσια Σχολεία Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), πρώην ΙΕΚ, και στόχο έχει να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να συμμετέχουν στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Mαρία Μπακοπούλου
[email protected]
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu