Επιχειρήσεις

Facebook: Προχώρησε σε 700 απολύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω μείωσης εσόδων

Συνολικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει προχωρήσει σε 11.000 απολύσεις παγκοσμίως

Σε απολύσεις περισσοτέρων από 700 υπαλλήλους, προχώρησε το Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι με κόστος 79 εκατ. λίρες, με αφορμή την απόφαση της μητρικής εταιρείας Meta, για μια παγκόσμια προσπάθεια περικοπής κόστους για να αντισταθμίσει την καταστροφική κατάρρευση των εσόδων.

Η εταιρεία – η οποία είναι μία από τις πολυτιμότερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας πίσω από την Apple, την Alphabet, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Google και την Amazon.

Συνολικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει προχωρήσει σε 11.000 απολύσεις παγκοσμίως, αφού παραδέχθηκε ότι η Meta είχε επενδύσει υπερβολικά στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, πιστεύοντας ότι η αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας θα συνεχιζόταν και θα επιταχυνόταν ακόμη και μετά την υποχώρηση του Covid.

«Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας των Facebook, WhatsApp και Instagram, σε σημείωμα προς το προσωπικό εκείνη την εποχή.

Λογαριασμοί του Facebook UK αποκαλύπτουν ότι το διάταγμα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το 10% του εργατικού δυναμικού του πέρυσι, μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων από 7.053 σε 6.338 μέχρι το τέλος του 2023.

Το κύριο βάρος των περικοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο επωμίστηκαν οι ομάδες υποστήριξης πωλήσεων, διοίκησης και μάρκετινγκ, οι οποίες μειώθηκαν από 2.307 σε 1.734 άτομα. Η ομάδα μηχανικών, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πλατφόρμας, γλίτωσε από τις χειρότερες περικοπές.

Πέρυσι, το Facebook πλήρωσε επίσης 149 εκατ. λίρες για να διακόψει τη μίσθωση ενός κτιρίου γραφείων στο κεντρικό Λονδίνο, στο πλαίσιο αυτού που αποκάλεσε «στρατηγική ενοποίησης εγκαταστάσεων» στους τελευταίους δημόσιους λογαριασμούς του.

Οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει το Facebook σήμαιναν ότι τα έσοδά του στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν ελαφρώς από 2,9 δισ. σε 2,8 δισ. λίρες μεταξύ του 2022 και του τέλους του 2023. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση από το άλμα σχεδόν 1 δισ. λιρών στα ετήσια έσοδα που κατέγραψε μεταξύ 2021 και 2022, πριν από την παγκόσμια επιβράδυνση της διαφήμισης.

Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη προ φόρων από 328 εκατ. σε 355 εκατ. λίρες. Το Facebook UK, το οποίο έχει επικριθεί για το ύψος των φόρων που καταβάλλει, κατέβαλε πέρυσι 43 εκατ. στερλίνες. Αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα 126 εκατ. στερλίνες που πλήρωσε η βρετανική εταιρεία το 2022.

Η Meta ανέκαμψε διαφημιστικά φέτος. Η εταιρεία ξεπέρασε τις υψηλές προσδοκίες της Wall Street στην τελευταία οικονομική της έκθεση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέροντας αύξηση 19% στις πωλήσεις σε ετήσια βάση στα 40,6 δισ. δολάρια.

Η χρηματιστηριακή αξία της Meta έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο σε 1,5 δισ. δολάρια, με την τιμή της μετοχής να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 92%.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τη δουλειά που κάνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ. «Αυτή μπορεί να είναι η πιο δυναμική στιγμή που έχω δει στη βιομηχανία μας… αν τα πάμε καλά, οι δυνατότητες για τη Meta και όλους όσους χτίζουν μαζί μας είναι τεράστιες».

Η Meta έχει αυξήσει τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και προέβλεψε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 δισ. δολάρια το επόμενο έτος.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η Meta AI είναι σε καλό δρόμο για να γίνει ο πιο χρησιμοποιούμενος βοηθός τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο με περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Ωστόσο, η Meta δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των καθημερινών χρηστών των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης με τον ταχύτερο ρυθμό που θα ήθελαν οι αναλυτές. Στο τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου σημείωσε 3,29 δισεκατομμύρια «καθημερινά ενεργά άτομα», μια αύξηση 5%, αλλά μικρότερη από την εκτίμηση των αναλυτών για 3,31 δισεκατομμύρια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu