Πολιτική

Εξεταστική για τις υποκλοπές: Θα ρίξει την αυλαία… της συγκάλυψης, κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

Πλην απροόπτου, η Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα ρίξει αυλαία την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά την αντιπολίτευση, ναι μεν βγήκαν αλήθειες και στοιχεία από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε τα πάντα και απροκάλυπτα για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι.

Ως απόλυτα ενδεικτικό στοιχείο, που οδήγησε άλλωστε στην αποχώρησή της από τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι η άρνηση των βουλευτών της ΝΔ να καλέσουν ως μάρτυρες βασικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως τον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Και όχι μόνο: ενώ, όπως υπενθυμίζουν, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ως αντικείμενο τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, η ΝΔ δέχθηκε να κληθεί ο πρώτος αλλά… απέκλεισε τον δεύτερο.

«Όπως είχαμε Εξεταστική Επιτροπή για τη ‘λίστα Πέτσα” χωρίς να καταθέσει ο κ. Πέτσας, έτσι έχουμε τώρα Εξεταστική χωρίς τα βασικά εμπλεκόμενα πρόσωπα», λένε βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

To πιο ακραίο στοιχείο που μεταφέρουν είναι η μη κατάθεση της εκπροσώπου της εταιρείας Intellexa, που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator. Μπροστά στο επιχείρημα ότι απουσίαζε στο εξωτερικό, η αντιπολίτευση ζήτησε να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε οι ερωτήσεις να έχουν μία συνέχεια και οι απαντήσεις να δίνονται σε πραγματικό χρόνο. Αντ’ αυτού, η κυβερνητική πλειοψηφία επέβαλε να γίνει η κατάθεση με γραπτές ερωτήσεις που θα στείλουν οι βουλευτές και γραπτές απαντήσεις που θα λάβουν σε ύστερο χρόνο.

«Πόσο πιο εξόφθαλμη μπορεί να γίνει η επιχείρηση… ‘κατάθεση με σκονάκι’;», ρωτούν.

«Φοβούνται νέους Ράμμους»

Επιπλέον, όπως προσθέτουν, έγινε φανερή χθες η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει άρον άρον την αυλαία της Εξεταστικής, για έναν ακόμα σοβαρό λόγο: σύμφωνα με δημοσίευμα (του InsideStory), λίγο πριν αποκαλυφθεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, εταιρεία στην Κύπρο που συνδέεται με την υπόθεση της παρακολούθησης διέγραψε έναν μέτοχό της, με αναδρομική καταγραφή μεταβίβασης μετοχών.

Κατά την αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση βιάζεται να σφυρίξει τη λήξη της Εξεταστικής επειδή βλέπει ότι από τη δημοσιογραφική έρευνα βγαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία», αλλά και επειδή φοβάται «νέους Ράμμους». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) Χρήστος Ράμμος δεν επικαλέσθηκε το απόρρητο και έδωσε σημαντικά στοιχεία στην κατάθεσή του, όπως ότι ο φάκελος με τα αρχεία παρακολούθησης των Ανδρουλάκη – Κουκάκη καταστράφηκε λίγο πριν την καταγγελία του πρώτου.

Από πλευράς ΝΔ δεν υπήρξε αιτιολόγηση της άρνησης να κληθούν οι μάρτυρες που ζητά η αντιπολίτευση, ενώ δεν υπήρξαν και διαρροές επ’ αυτού. Ο «γαλάζιος» βουλευτής και μέλος της Εξεταστικής Δημήτρης Μαρκόπουλος επέμεινε σε δήλωσή του ότι «όλες οι πτυχές της υπόθεσης ερευνώνται ενδελεχώς» και έκανε δημοσίως λόγο για «συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».

Η συνέχεια στην Επιτροπή της Ευρωβουλής

Το μέλλει γενέσθαι; Κατά τις πληροφορίες, δεν είναι δεδομένο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα πάει την Τρίτη στην Εξεταστική. «Με τέτοια απροσχημάτιστη συσκότιση δεν έχει νόημα», αναφέρουν στελέχη του, αν και, επισήμως, έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν ρωτήθηκαν καν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη, πότε μπορεί να προσέλθει.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι εργασίες της Εξεταστικής θα ολοκληρωθούν ακόμα και την Τρίτη, αφού η ΝΔ απέρριψε τα αιτήματα να κληθούν μάρτυρες τα πρόσωπα που αιτήθηκε και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ: οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης («επειδή προέκυψε ότι ενημερώνονταν από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα»), οι εισαγγελείς της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου και Κώστας Τζαβέλας, οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος (εμπλέκονται εταιρικά με την Intellexa) και, φυσικά, ο παρακολουθούμενος Θανάσης Κουκάκης.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η συνέχεια θα δοθεί σε δύο επίπεδα: της Δικαιοσύνης, καθώς «η υπόθεση δεν θα μείνει έτσι» και της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που διερευνά υποθέσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Όπως έχει γίνει γνωστό, η ευρωεπιτροπή θα έρθει στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, προκειμένου να συνομιλήσει με πρόσωπα-κλειδιά. Έδωσε χρόνο, δηλαδή, στους Έλληνες βουλευτές να εξαντλήσουν τη δική τους διερεύνηση, πριν πιάσει εκείνη το νήμα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu