Έχουμε διπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας συγκριτικά με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ
Ένα διαφορετικό τοπίο επικρατεί σε σχέση με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια περιγράφουν στελέχη funds, νομικοί και υπεύθυνοι εταιρειών.
Την ώρα που το εγχώριο επιχειρηματικό τοπίο έχει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις από όσες ”μπορεί να αντέξει” σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάγκη για αλλαγή και ανάπτυξη φέρνει, ειδικά μετά την πανδημία, όλο και περισσότερες αποφάσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο forum των Δελφών, ο Bασίλης Πετίνης, Managing Partner, RSM Greece, «παρά τις δυσκολίες, το ελληνικό Χρηματιστήριο πήγε πολύ καλά την προηγούμενη χρονιά, οδήγησε σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και δόθηκαν 6 δισ ευρώ για πάνω από 120 σημαντικές συναλλαγές. Προβλέπω ότι το μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο. Το σίγουρο είναι ότι μια συναλλαγή τέτοιου τύπου είναι μια συνειδητή απόφαση που έχουν πάρει οι μέτοχοι και το management, όταν θεωρείς ότι δεν μπορείς να πετύχεις μόνος σου. H λέξη κουλτούρα είναι το βασικότερο στοιχείο, δεν είναι κατάλληλη απαραίτητα της μεγαλύτερης εταιρείας, πρέπει να δούμε ποια είναι η σωστή κουλτούρα για να προχωρήσει μια συγχώνευση» ανέφερε, επίσης, χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, επίσης, η Managing Partner της Halcyon Equity Partners, Ελένη Μπαθιανάκη, τρεις είναι κυρίως οι συνθήκες που ευνοούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών και αφορούν στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, στη διάθεση χρηματοδοτήσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στη θετική προδιάθεση των επενδυτών προς την Ελλάδα.
Πρώτον, «χρειαζόμαστε μεγαλύτερες εταιρείες. έχουμε κάνει βήματα για τη μείωση γραφειοκρατίας που είναι σημαντικός παράγοντας για την προώθηση επενδύσεων. Αλλά για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα χρειαζόμαστε μεγαλύτερες εταιρείες και αυτό μπορεί να γίνει και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων» τόνισε.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κ. Μπαθιανάκη «η νέα γενιά επιχειρηματιών που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους ως assets, θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν αξία από αυτές και μιλούν πλέον πιο εύκολα, σε σχέση με το παρελθόν για εξαγορές και συγχωνεύσεις».
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι κορεσμένες αγορές είναι ένα στοιχείο που ευνοεί τις εξαγορές. Όπως είπε το συγκεκριμένο στέλεχος, υπάρχουν αγορές που βιώνουν πίεση λόγω του κορεσμού και της εισόδου νέων και θεσμικών επενδυτών και την πίεση αυτή νιώθουν ειδικά οι μικρότερες, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις που βιώνουν την πίεση να ενώσουν δυνάμεις για να μεγαλώσουν και να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές.
Καλό timing
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Αποστολάκης, Partner της VentureFriends επισήμανε σε σχέση με τις διαδικασίες συγχώνευσης και εξαγορών ότι «είναι σωστό να δούμε τί δικλείδες υπάρχουν. Θέλουμε να κάνουμε συμφωνίες win win. Τώρα είναι ένα καλό timing για εξαγορές, όμως δεν είναι καλή περίοδος για να πουλήσεις εταιρείες τεχνολογίας».
Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η διάθεση για ρίσκο από τους επενδυτές καθώς για συνέργειες με τις εταιρείες-στόχους, συμπληρώνοντας ότι χρήματα υπάρχουν για τις ελληνικές εταιρείες.
Η νομική προσέγγιση
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρεία για να μπορεί να πετύχει μια συναλλαγή που θα έχει προοπτικές στο μέλλον παρέθεσε στη δική της εισήγηση η Άννα Μαντά, Partner, Karatzas & Partners, Greece.
«Κινούμαστε με αυτό που έχουμε μπροστά μας για να αξιοποιήσουμε, με μια out of the box προσέγγιση, κοιτάζουμε την μακροπρόθεσμη προσέγγιση μιας εξαγοράς. Είναι σημαντικό να υπάρχουν καλοί σύμβουλοι πίσω από μια εταιρεία που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Μπορεί κάποιος να έχει εξαιρετική ιδέα, όμως αυτή δεν αξίζει από μόνη της, πρέπει να υπάρχει μια δυνατή ομάδα πίσω της. Κοιτάζουμε, επίσης, να δομηθεί σωστά η συναλλαγή και τί θα γίνει στο μέλλον, για να έχει μια εταιρεία πιθανότητα χρηματοδότησης» εξήγησε η κ. Μαντά.
Πρόσθεσε δε, ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν πιο δύσκολο να δοθεί μια εταιρεία σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση, αναστολές για μια πιθανή εξαγορά ή συγχώνευση, ιδίως από την πλευρά νεότερων επιχειρηματιών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο Προϋπολογισμό
- ΠΟΥ: 226 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Λίβανο
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι για την 5η και την 6η δόση
- Κυρανάκης: «Το πιθανό κύκλωμα πήγε να δηλώσει 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες πάνω από 550.000 τ.μ.»
- Γκιουλέκας: Με χρονικό ορίζοντα το 2070 χρειάζεται να σχεδιάζονται σήμερα οι πόλεις
- Πιερρακάκης: Το θέμα χρηματοδότησης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας έχει δρομολογηθεί
- Northvolt: Παραιτήθηκε ο CEO Πίτερ Κάρλσον μετά την αίτηση πτώχευσης
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις