Η Κίνα παραμένει με διαφορά ο μεγαλύτερος αγοραστής ακατέργαστου μαρμάρου, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών, στην κινέζικη αγορά κατευθύνεται περίπου το 75% της εγχώριας παραγωγής και ακολουθούν η Ινδία και η Αλγερία με 4,6% και 3,4% αντίστοιχα.
_x000D_
Ο κλάδος των μαρμάρων στην Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρων. Στον κλάδο εξόρυξης των μαρμάρων, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός. Η εγχώρια αγορά είναι κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα τα μερίδια και των μεγαλύτερων εταιρειών να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου, οι Κινέζοι εισάγουν μεγάλες ποσότητες ελληνικών μαρμάρων σε πλάκες, προκειμένου να τις επεξεργαστούν οι ίδιοι και στη συνέχεια να τις εξάγουν υπό μορφή τελικού προϊόντος στις διάφορες αγορές του κόσμου. Οι κινέζικες μονάδες επεξεργασίας μαρμάρου εκτός του χαμηλού κόστους παραγωγής έχουν πολλαπλάσια δυναμικότητα από οποιεσδήποτε άλλη στον κόσμο ενώ έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και στη λάξευση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λαβρόφ: Η Ρωσία χαιρετίζει τα σχόλια Τραμπ κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO
- Κομισιόν: Ξεκινάει έρευνα κατά της πλατφόρμας online πώλησης ρούχων Shein
- Uber: Ανω των εκτιμήσεων κέρδη (6,88 δισ. δολάρια) και έσοδα το δ’ τρίμηνο
- ΚΚΕ: Ερώτηση για τις νέες αυξήσεις στα διόδια
- Κακλαμάνης: «Οποιοσδήποτε συνάδελφος ήθελε, μπορούσε να δει τη δικογραφία για τα Τέμπη»
- Φιντάν: Τον Απρίλιο η νέα συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν
- Οι Έλληνες εφοπλιστές για την «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν
- Πτωτικές τάσεις στην αγορά του πετρελαίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις