Επιχειρήσεις

Εξαγωγές: Η πλήρης αβεβαιότητα, το 70% των τολμηρών και το ζεστό χρήμα από το Άμπου Ντάμπι

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη

Κατά 8% μειώθηκαν οι εξαγωγές το 2023, αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό ελαττώθηκαν οι εισαγωγές

Η γεωπολιτική αστάθεια, οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και η γραφειοκρατία εμφανίζονται ως κύριοι παράγοντες επιβράδυνσης του ρυθμού εξαγωγών από τις ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, την ώρα, ωστόσο, που οι επιχειρηματίες πλέον επιθυμούν να αξιοποιούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις ευκαιρίες για εξωστρέφεια.

Αυτό το ”αμφίρροπο” κλίμα εμφανίζεται εν έτει 2024 στον κλάδο των ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στελέχη του κλάδου σε συνέδριο που διοργάνωσε o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζηδάκης για εξαγωγές: Θα ενισχύσουμε συγχωνεύσεις ΜμΕ, έχουμε διπλάσιες σε σχέση με την ΕΕ

Ο υπ. Οικονομικών παρουσίασε τις 6 δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Σύμφωνα με την Πρόεδρου του Συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη «οι εξαγωγές γίνονται σε περιβάλλον πλήρους αβεβαιότητας, με γεγονότα όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ, από τη μία και οι Χούθι στη Μαύρη Θάλασσα από την άλλη». Kατά όσα ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, το κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν ανέβει, υπάρχει αναβρασμός στα διεθνή θέματα και αυτό δημιουργεί δύσκολο περιβάλλον για τους έλληνες εξαγωγείς. Η ίδια έκανε λόγο για μείωση 8% των εξαγωγών το 2023, αλλά και για ελάττωση των εισαγωγών, η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε υπάρχει δίχτυ ασφαλείας και ένας σκληρός πυρήνας χωρών στις οποίες η Ελλάδα εξάγει όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Βουλγαρία, ενώ πρόσθεσε ότι στο dna του εξαγωγέα είναι να βρίσκει καινούργιες αγορές. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι «πρέπει η εξωστρέφεια να μας πάει και σε άλλες αγορές, χωρίς να εγκαταλειφθούν οι ήδη υπάρχουσες», παραδεχόμενη, σε αυτό το σημείο, ότι ”η Ελλάδα είναι παντού”.

Το παράδειγμα προς αποφυγήν του μελιού

Για την δυναμική της Ελλάδας ως εξαγωγική χώρα μίλησε και η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, Αλεξάνδρα Πίττα Χαζάπη: «Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια των προιόντων μας, αξίζουν να μπουν σε κάθε ράφι του κόσμου».

H Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας, τα οποία εκτός από τις παραδοσιακές αγορές ΗΠΑ και Καναδά, μπορούν να κάνουν είσοδο σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Νότια Ασία. «Πρόκειται για αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα αναπτύσσονται και συνεχώς, εκεί πρέπει να στραφούμε τα επόμενα χρόνια». ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, χρειάζεται και η βοήθεια του ΟΗΕ για τις συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες έχουν και δύσκολα πρωτόκολλα στα είδη διατροφής. Έφερε, συγκεκριμένα ως παράδειγμα την αγορά του Ντουμπάι, όπου η εξαγωγή μελιού έχει δύσκολες διαδικασίες και η πιστοποίηση διατηρείται μόνο ένα χρόνο. «Πριν αποφασίσει κάποιος εξαγωγέας να πάει σε αυτές τις χώρες, πρέπει να μελετήσει καλά το νομοθετικό πλαίσιο και τις συνθήκες αγοράς» συμπλήρωσε.

Το 70% των μικρών επιχειρήσεων θέλουν να τολμήσουν έξοδο στο εξωτερικό

Οι δυσκολίες, όμως, δεν πτοούν τους έλληνες εξαγωγείς. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι το 2024 θα είναι χρονιά τόλμης για έξοδο στο εξωτερικό ακόμα και από πιο μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, η οποία θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες, ενώ παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με την υπάρχουσα εξωστρέφεια, είναι έντονη η ανάγκη των ΜμΕ για έξοδο τους στο εξωτερικό.

Τα εμπόδια  που προκύπτουν είναι οι διεθνείς κρίσεις, το καταρτισμένο προσωπικό και η δυσκολία αξιοποίησης ευκαιριών, ωστόσο το 70% βλέπει με θετικό μάτι την ενίσχυση της εξωστρέφεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πρόσβαση σε σχετική πληροφορία και από την επιτάχυνση των νέων τεχνολογιών.

Έρχονται επενδύσεις από funds της Μέσης Ανατολής

Το 2024 εξάλλου αναμένεται να είναι και χρόνια επενδύσεων στην ελληνική αγορά από funds που έχουν την έδρα τους στο Άμπου Ντάμπι.

Κατά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως επενδυτικός προορισμός από δύο μεγάλα sovereign funds του Άμπου Ντάμπι όπως το Mudabala και το ADQ Abu Dhabi . Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο έχει, ήδη, κάνει τρεις επενδύσεις και σχεδιάζει να κάνει άλλες τρεις-τέσσερις μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ελλάδα.

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος

Το δε ADQ είναι σε διαδικασία βολιδοσκόπησης της ελληνικής αγοράς, μέχρι το 2024 να κάνει στη χώρα μας επενδύσεις μέχρι 4 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, στην παρούσα φάση τα funds με τα οποία συνεργάζεται η Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων διαχειρίζονται 2,1 δις ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς από 24 που είναι τώρα, τα επενδυτικά σχήματα αναμένεται να φθάσουν τα 35.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu