Επικαιρότητα

Εύβοια: Αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία – Ερωτηματικό αν ο αρχικός σεισμός ήταν ο κύριος

Σε αυξημένη επαγρύπνηση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός μετά τον μεγάλο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα συνεδριάσει σήμερα, στις 15:00 το μεσημέρι, εκ νέου.

Οι ζημιές από τον σεισμό ήταν περιορισμένες, ωστόσο, η προσοχή επικεντρώνεται στο επόμενο 48ωρο και στο πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής πέρασαν τη νύχτα εκτός των κατοικιών τους και σε ασφαλή μέρη.

Πάντως καθησυχαστικοί ήταν οι ειδικοί μετά την σύγκληση της Επιτροπής, η οποία αποφάνθηκε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Η σύγκληση της Επιτροπής κρίθηκε αναγκαία γιατί ο σεισμός, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική, είχε επικεντρωθεί αρκετά κοντά στις δύο πόλεις και ως εκ τούτου έπρεπε να συζητηθούν άμεσα τα μέτρα των επόμενων ωρών και ημερών.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να επανεξεταστούν τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς η σεισμική ακολουθία ήταν συνεχής.

Ζητούμενο παραμένει, ωστόσο, αν ο αρχικός σεισμός ήταν ο κύριος.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε αυτό ακριβώς, ότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός. Σημείωσε επίσης πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί ενώ υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα.

«Χρειάζεται να φτάσουμε τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο, για να μην πω δύο εικοσιτετράωρα, για να γίνουν και άλλοι (σεισμοί) με μικρότερα μεγέθη ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε όλη την πορεία της σεισμικής ακολουθίας, και να αποφανθούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 και δεν έχει σχέση με εκείνο που προκάλεσε τον σεισμό στις 29 Νοεμβρίου στη Νότια Εύβοια, με τον κ. Παπαδόπουλο να προειδοποιεί πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό. Όπως είπε, δεν είναι γνωστές οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος, κάτι που είναι κρίσιμη παράμετρος. «Όσο μεγαλύτερο το ρήγμα, τόσο μεγαλύτερο το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να προκύψει».

Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι η προσοχή των επιστημόνων είναι «στραμμένη» στη σεισμική ακολουθία και βρίσκονται σε εγρήγορση. Για το λόγο αυτό-είπε- σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu