Οικονομία

Ευρωζώνη: Τα δάνεια μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2010 – «Πάγωσαν» και οι καταθέσεις

Τα στοιχεία θα αποτελέσουν βάση της συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με το αν η Τράπεζα θα πρέπει να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 14 Σεπτεμβρίου

Η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2010, καθώς ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα παγώνει και οι καταθέσεις μειώνονται, σε μια χρηματοπιστωτική συμπίεση που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι δείχνει πως θα έχουμε περαιτέρω ύφεση.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η προσφορά χρήματος αποτελεί μία από τις κύριες μετρήσεις που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ελέγξει τον αντίκτυπο της πρόσφατης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Καθώς ο δανεισμός στερεύει και οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις συρρικνώνονται, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί και οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν.

«Περιστέρια» και «γεράκια»

Τα τελευταία στοιχεία θα αποτελέσουν βάση της συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με το αν η Τράπεζα θα πρέπει να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τα «περιστέρια» της ΕΚΤ τονίζουν ότι ο πληθωρισμός ήδη μειώνεται και ότι περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια άσκοπα επώδυνη ύφεση. Αλλά τα «γεράκια» υποστηρίζουν ο πληθωρισμός 5,3% που καταγράφηκε τον Ιούλιο εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η τελική απόφαση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από πού θα κινηθεί ο πληθωρισμός τον Αύγουστο. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, η μέτρηση της ΕΚΤ για τη ποσότητα του χρήματος εντός ευρωζώνης – το μέγεθος Μ3 που περιλαμβάνει καταθέσεις, δάνεια, μετρητά σε κυκλοφορία και διάφορα χρηματοπιστωτικά μέσα – μειώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από αύξηση 0,6% τον Ιούνιο.

Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο κύκλος επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που οδήγησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ από το -0,5% στο 3,75% λειτούργησε όπως προβλεπόταν, κάτι που τους επιτρέπει να θεωρούν ότι το ΔΣ της Τράπεζας θα αποφασίσει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων.

Σήμα κινδύνου από την οικονομία

«Από την πλευρά του ενεργητικού των ισολογισμών των τραπεζών τα πράγματα φαίνονται άσχημα, καθώς η πιστωτική ανάπτυξη κατέρρευσε για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τα νοικοκυριά», έγραψε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην twitter). Όπως είπε, αυτό είναι «χαρακτηριστικό στοιχείο, όχι σφάλμα, της νομισματικής πολιτικής» και σημαίνει ότι «η ΕΚΤ μπορεί [και πρέπει να] σταματήσει σύντομα την αύξηση των επιτοκίων».

Η κύρια αιτία της πρώτης μείωσης της προσφοράς χρήματος στο μπλοκ εδώ και 13 χρόνια ήταν η πτώση της ετήσιας αύξησης του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα στο 1,6% τον Ιούλιο, ο βραδύτερος ρυθμός από το 2016. Ο δανεισμός προς τις κυβερνήσεις μειώθηκε επίσης κατά 2,7% – η μεγαλύτερη πτώση από το 2007.

«Η ετήσια αύξηση του τραπεζικού δανεισμού συνεχίζει να παρουσιάζει ραγδαία πτωτική τάση» δήλωσε ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING. «Αυτό οφείλεται στην έντονη μείωση του δανεισμού του επιχειρηματικού τομέα και στη σταθερή πτωτική τάση του δανεισμού των νοικοκυριών – ο οποίος αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια».

Οι συνολικές καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχουν κρατικοί φορείς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώθηκαν με ρυθμό ρεκόρ 1,6%  σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

«Με την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται ήδη σε κατάσταση στασιμότητας αυτή τη στιγμή, η νομισματική πολιτική αναμένεται να συμβάλει σε ένα αδύναμο οικονομικό περιβάλλον για τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο Colijn.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας συρρικνωθεί ή παραμείνει στάσιμη τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Όμως, οι δυσοίωνες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί ύφεση στο τρίμηνο που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu