Διεθνή

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Προτείνει να επενδύσει στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ

Η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνο

Η ΕΤΕπ με ισολογισμό 600 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα χωρίς σταθερό ανώτατο όριο

Πρόταση για την επέκταση της εντολής της θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να περιλαμβάνει έργα που προορίζονται για στρατιωτική χρήση, μια κίνηση που θα διευρύνει την επενδυτική της εντολή με σκοπό να συμπεριλάβει περισσότερες αμυντικές δαπάνες.

Με τους νέους κανόνες ενσωματώνονται στους βασικούς στόχους της δημόσιας πολιτικής η άμυνα και η ασφάλεια, παράλληλα με τη συνοχή και τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνο, στα κράτη μέλη της ΕΕ και την οποία είδε το Bloomberg. Επί του παρόντος, η τράπεζα επιτρέπεται να επενδύει μόνο σε αγαθά διπλής χρήσης, τα οποία έχουν τόσο πολιτικούς, όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.

Η πρόταση θα σήμαινε ότι η ΕΤΕπ, η οποία έχει ισολογισμό 600 δισ. ευρώ (631 δισ. δολαρίων), θα μπορούσε να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα χωρίς σταθερό ανώτατο όριο, όπως απαιτείται σήμερα.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η ΕΕ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, υπό το φως της αβέβαιης υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ουκρανία και την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης.

Ενόψει της συνόδου των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επέκταση δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών. Το μπλοκ σχεδιάζει επίσης να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει στις χώρες να χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς για να δαπανήσουν επιπλέον 650 δισ. ευρώ για την άμυνα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς να προκαλέσουν δημοσιονομικές κυρώσεις.

“Βρισκόμαστε σε μια εποχή επανεξοπλισμού”, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Το έργο της ΕΕ έγινε ακόμη πιο δύσκολο μετά την εντολή της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσει κάθε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την άμεση στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να συμφωνήσουν σε ένα προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία. Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που είδε το Bloomberg δεν έχει καμία αναφορά σε λεπτομερή πρωτοβουλία και αντ’ αυτού “καλεί για την επείγουσα ενίσχυση των προσπαθειών”.

Στην επιστολή της, η Καλβίνο δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα συζητήσει την προσαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας της ΕΤΕπ “ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εξαιρούμενες δραστηριότητες ορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες σε πεδίο εφαρμογής, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ”.

Η κίνηση αυτή στέλνει επίσης ένα μήνυμα προς τους επενδυτές και τις τράπεζες ότι η ασφάλεια και η άμυνα είναι ένα δημόσιο αγαθό που αξίζει να υποστηριχθεί και δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις αποκλεισμένες δραστηριότητες, όπως τα τυχερά παιχνίδια ή ο καπνός.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu