Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: 100 ύποπτοι στην Ελλάδα για απάτες μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Η εκτιμώμενη συνολική ζημία για την ΕΕ που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων υπερβαίνει τα 2,9 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία  (EPPO) της Αθήνας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά συνολικά 100 υπόπτων για απάτες με τα αγροτικά ταμεία, που έχουν οδηγήσει σε ζημία 2,9 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στο επίκεντρο είναι τρεις διώξεις που κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά από έρευνες για εξαπάτηση της ΕΕ στις επιδοτήσεις για τη χρήση βοσκοτόπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Politico: Mega σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2017

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται πως έστησαν μια από τις μεγαλύτερες απάτες στον τομέα της γεωργίας τα τελευταία χρόνια

Όπως αναφέρει το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μεταξύ 2017 και 2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, έκαναν επιτυχείς αιτήσεις και έλαβαν κονδύλια από κοινοτικά γεωργικά ταμεία, τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ελληνική Αρχή πληρωμών για τα αγροτικά πακέτα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (CAP).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.

Συνολικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 64 άτομα (56 δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου στις 16 Μαΐου 2025.

Ακόμη 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και 6 συνεργοί) κατηγορήθηκαν τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 24 Μαρτίου 2025.

Τέλος, άλλοι 14 ύποπτοι (8 κατηγορούμενοι ως δράστες και 6 ως συνεργοί) κατηγορήθηκαν πέρυσι, σε υπόθεση που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 30 Μαΐου 2025.

Η εκτιμώμενη συνολική ζημία για την ΕΕ που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων υπερβαίνει τα 2,9 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες βασίστηκαν στην υποστήριξη του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πάντως όπως τονίζει η EPPO, όλοι οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρονται αθώοι έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και πρόστιμο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu