Ποιες τράπεζες κερδίζουν περισσότερο στη Ρωσία
Οι μεγαλύτερες τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία κατέβαλαν στο Κρεμλίνο το 2023, 800 εκατ. ευρώ σε φόρους, κάτι που αποτελεί τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα προπολεμικά. Συγκεκριμένα οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και κατέχουν περιουσιακά στοιχεία εκεί, οι Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo και OTP, ανέφεραν πέρυσι συνολικό κέρδος πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Αυτά τα κέρδη είναι τριπλάσια σε σχέση με το 2021, και προέρχονται μερικώς από πόρους που οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσύρουν από τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι Financial Times. Αυτή η έκρηξη κέρδους είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση των φόρων που κατέβαλαν, από 200 εκατ. ευρώ το 2021 σε 800 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα στοιχεία αυτά, από πλευράς Ευρώπης, έρχονται να προστεθούν στα κέρδη των αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων, Citigroup και JPMorgan, στη Ρωσία. Οι φόροι αυτοί αντιστοιχούν σε περίπου 0,4% των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού το 2024 που δεν προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας. Και αποτελούν ένα παράδειγμα του πώς οι ξένες εταιρείες, που παραμένουν στη Ρωσία, βοηθούν το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα εν μέσω πολέμου, παρά τις κυρώσεις της Δύσης.
Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρουν οι FT, επωφελούνται όχι μόνο από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά επίσης από τις δυτικές κυρώσεις προς τις ρωσικές τράπεζες. Οι τελευταίες, στερούν στον ρωσικό τομέα την πρόσβαση στα διεθνή συστήματα πληρωμών και ενισχύουν την προσέλκυση πελάτων στη Ρωσία από τις δυτικές τράπεζες.
Ποιες τράπεζες κερδίζουν περισσότερο στη Ρωσία
Περισσότεροι από τους μισούς φόρους που καταβάλλονται στη Ρωσία προέρχονται από την τράπεζα της Αυστρίας, Raiffeisen Bank International (RBI), που έχει μεγαλύτερη παρουσία στη χώρα από τις υπόλοιπες. Τα κέρδη της RBI υπερτριπλασιάστηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, και αποτελούν το 50% από τα συνολικά κέρδη του αυστριακού ομίλου. Πριν τον πόλεμο, η RBI έβγαζε στη Ρωσία μόνο το 1/3 των κερδών της.
Μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία, η RBI ανακοίνωσε επανειλημμένα ότι θα μειώσει την έκθεσή της και τη δραστηριοποίησή της στη Ρωσία, ενώ έχει δεχθεί κριτική από την ΕΚΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Οι FT αναφέρουν πως παρότι η τράπεζα έχει μειώσει κατά 56% το βιβλίο δανεισμών της από το 2022, πρόσφατα άνοιξαν θέσεις εργασίας που δείχνουν σχέδια για επέκταση του πελατολογίου.
Οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, και η ουγγρική OTP έχουν μειώσει την παρουσία τους στη Ρωσία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του. Η Intesa βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη στην πόρτα της εξόδου από τη χώρα, εφόσον πουλήσει το ρωσικό σκέλος της. Η UniCredit αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο προς τους FT.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική αύξηση 0,4% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις