Αγορές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπια κέρδη με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 1,5%

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον βρετανικό FTSE 100 να υστερεί μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του βρετανικού προϋπολογισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 7.469 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 15.957 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,43% στις 7.260 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, ο γερμανικός όμιλος μηχανικής και παραγωγής χάλυβα Thyssenkrupp ανακοίνωσε την Τετάρτη ζημίες 2 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2022-23, καθώς ανέφερε ότι αντιμετώπισε το κόστος απομείωσης περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τμήμα Steel Europe. Οι μετοχές ωστόσο έκλεισαν κατά 6,6% υψηλότερα.

Επίσης, ο όμιλος λογισμικού Sage σημείωσε άλμα 13%, αφού ανέφερε ισχυρή αύξηση των λειτουργικών κερδών και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 350 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρέδωσε σήμερα τον προϋπολογισμό, εν μέσω πιέσεων από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να εφαρμόσει φορολογικές περικοπές καθώς η οικονομία της χώρας μένει στάσιμη. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6% το 2023 και 0,7% το 2024. Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναμένει επίσης ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2025, 1,9% το 2026, 2% το 2027 και 1,7% το 2028.

Ο Χαντ  υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα «πιο παραγωγικό κράτος, όχι μεγαλύτερο κράτος» και είπε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά του κατά 0,5% ετησίως. Είπε ότι οι φορολογικές αρχές θα λάβουν πόρους για να «διασφαλίσουν ότι ο καθένας πληρώνει τον φόρο που οφείλει», συγκεντρώνοντας επιπλέον 5 δισεκατομμύρια λίρες εντός πέντε ετών.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα του θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις κατά 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μέσω «μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς», καθώς και 500 εκατομμύρια λίρες για «κέντρα καινοτομίας» τεχνητής νοημοσύνης και 4,5 δισεκατομμύρια λίρες για την κατασκευή έως το 2030.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε ότι οι προοπτικές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν «εύθραυστες» λόγω των αδύναμων προσδοκιών ανάπτυξης και των υψηλών επιτοκίων, που «πιέζουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους».

Η ΕΚΤ είπε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να είναι «αρκετά ευαίσθητα σε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις και οι ευπάθειές τους θα μπορούσαν να εκτεθούν σε καθοδικές εκπλήξεις στις οικονομικές συνθήκες».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu