Επιχειρήσεις

Εvery Pay (Skroutz): Το επόμενο βήμα μετά την απόκτηση άδειας Ιδρύματος Ηλεκτρονικών Πληρωμών

O Γιώργος Χατζηγεωργίου, επικεφαλής της Skroutz

Στόχος η έναρξη ψηφιακων πληρωμών τύπου wallet σύντομα και στην Κύπρο

Ήταν το καλοκαίρι του 2022 όταν η Skroutz ανακοίνωσε την πλήρη επένδυσή της στη start up ΕveryPay, αποκτώντας και το υπόλοιπο 75% των μετοχών της FinTech εταιρείας. Το πρώτο βήμα της μετοχικής σχέσης είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020 με την απόκτηση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της EveryPay για να ολοκληρωθεί το 2022 και να ανέλθει στο 100%.

Τότε ήταν που άνοιξε και ο δρόμος για να υποβληθεί αίτηση για άδεια ηλεκτρονικού ιδρύματος πληρωμών στην Τράπεζα της Ελλάδος από πλευράς skroutz, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε και επίσημα πριν από λίγα 24ωρα, με την επίσημη λήψη της άδειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EveryPay (εταιρεία του ομίλου Skroutz): Αποκτά άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος

Οι Skroutz Plus χρήστες που θα κάνουν εγγραφή στο Skroutz Wallet, και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα κερδίζουν άμεσα 15€ για αγορές μέσω Skroutz

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Skroutz, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την είσοδο στις ψηφιακές πληρωμές για ιδιώτες, κάτι το οποίο ήδη προετοιμάζεται ως διαδικασία από την εταιρεία, για να ακολουθήσει σύντομα το δεύτερο βήμα: Αυτό θα είναι η παροχή ψηφιακών πληρωμών σε εμπόρους, υπηρεσία που αναμένεται να ξεκινήσει είτε στα τέλη του 2024, είτε στις αρχές της νέας χρονιάς. Κάτι σαν το Payzy Pro της Cosmote αλλά όπως αναφέρουν από την Skroutz με πολύ περισσότερα προνόμια για τις εταιρείες που θα το επιλέξουν.

Κατά όσα τονίζονται από την Skroutz, ανάλογο βήμα είναι πολύ πιθανό να γίνει εν ευθέτω χρόνω και στην Κύπρο, όπου η εταιρεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο αυτό που θέλουν από την εταιρεία είναι να “στρώσει” πρώτα η διαδικασία στην Ελλάδα, να λανσαριστεί και η επιχειρηματική διαδικασία και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο στόχος για την Κύπρο.

Η απόφαση για την επέκταση της επένδυσης στην EveryPay εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής της Skroutz που έχει ως κεντρικό πυλώνα την εστίαση στην παροχή καινοτόμων λύσεων πληρωμών, στην ασφάλεια και την αξιοπιστία των online συναλλαγών καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή μιας άρτιας ηλεκτρονικής αγοραστικής εμπειρίας για τους χρήστες. Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί τότε, η EveryPay «θα συνεχίσει την υλοποίηση του υπάρχοντος σχεδίου ανάπτυξης παρέχοντας στους πελάτες της καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις πληρωμών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για τον σχεδιασμό νέων εφαρμογών στον τομέα του FinTech, που στοχεύουν να κάνουν τις πληρωμές ευκολότερες και ασφαλέστερες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι η ΕveryPay (Skroutz) είναι η πέμπτη εταιρεία για την οποία εκδίδεται η συγκεκριμένη άδεια. Οι υπόλοιπες είναι η Viva Wallet του Χ. Καρώνη, η Payzy της Cosmote, η Τοra Pay του ΟΠΑΠ και η Otro Pay.

Ποια είναι η Everypay

Η Everypay, με έδρα στην Αθήνα, συνιστά, πλέον, μια εταιρεία της Skroutz, ένα αδειοδοτημένο ίδρυμα πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος και διαθέτει ένα συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο το οποίο απαριθμεί 1000+ ενεργούς πελάτες που περιλαμβάνουν τόσο μεγάλες επιχειρήσεις όσο και start ups.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 από τον Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο και κατά όσα τονίζονται από τα στελέχη της, ως “paytech”, αναπτύσσει «έξυπνα, γρήγορα, χρηστικά και απολύτως ασφαλή συστήματα πληρωμών (PCI DSS Level 1 service provider). Επίσης, μέσω του μοναδικού στην Ελλάδα Everypay Marketplace API, που είναι πλήρως συμβατό με την PSD2 (Payment Services Directive 2), οι υπηρεσίες της χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 18.000 εταιρείες στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές αγορές. Αξίζει να αναφερθεί ότι τo Payment Gateway (PGW) της EveryPay αποτελεί το πιο προηγμένο σύστημα πληρωμών στην Ελλάδα και ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ευρώπη».

Boutique Provider

Σύμφωνα με πληροφορίες, η EveryPay διαθέτει τµήµα R&D που εργάζεται πυρετωδώς στο να παρέχει custom made υλοποιήσεις στους πελάτες µας, αλλά και να δηµιουργεί διαφοροποιηµένες υπηρεσίες στην αγορά.  Η εταιρεία έχει καθιερωθεί στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωµών ως boutique provider παροχής υπηρεσιών, αναπτύσσοντας µια πελατοκεντρική προσέγγιση, ενώ παρέχει διάφορες έτοιµες λύσεις για µεγάλες και έτοιµες πλατφόρµες όπως Shopify, WooCommerce, Magento.

Κατά όσα τονίζονται από την Skroutz, με την απόκτηση της άδειας ΕΜΙ, η EveryPay μετασχηματίζεται σε ένα σύγχρονο ψηφιακό τραπεζικού-τύπου ίδρυμα. Αυτή η εξέλιξη της επιτρέπει να εισάγει στην αγορά προϊόντα και υπηρεσίες «που εκδημοκρατίζουν την πρόσβαση στα οφέλη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, απλοποιώντας παράλληλα την καθημερινότητα των καταναλωτών και των εμπόρων, κάνοντάς την ταχύτερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη για όλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυνατότητα για άδεια ηλεκτρονικού ιδρύματος μπορούν να εκδίδουν από το 2019 οι εταιρείες που το επιθυμούν, χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι μια εύκολη διαδρομή. Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη γραφειοκρατία, προκειμένου η εκάστοτε εταιρεία να μπορεί να αποδείξει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει τη σχετική άδεια. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό ΦΕΚ «η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από:
α. ιστορικά στοιχεία του κύκλου εργασιών των συναφών προς τη δραστηριότητα έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος δραστηριοτήτων (εφόσον υπάρχει συναφής επιχειρηματική δραστηριότητα) για τα προηγούμενα τρία (3) ημερολογιακά έτη,
β. εκτιμώμενα στοιχεία του κύκλου εργασιών της συναφούς προς την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος δραστηριότητας για τα επόμενα τρία (3) ημερολογιακά έτη και
γ. ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας οικονομικής χρήσης,
δ. την υποβολή της ενότητας 4 με τίτλο: «Καταλληλότητα του Φυσικού Προσώπου» του «Ερωτηματολογίου αξιολόγησης προτεινόμενης απόκτησης συμμετοχής από φυσικά πρόσωπα» του Παραρτήματος ΙΙ της ΠΕΕ 142/11.6.2018, συμπληρωμένη, υπογεγραμμένη και συνοδευόμενη από τα αντιστοίχως προβλεπόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά, εκ μέρους των φυσικών προσώπων τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και τη λειτουργία της επιχείρησης η οποία αιτείται την εξαίρεση. Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος κατά την εξέταση της αίτησης δύναται να ζητήσει επιπλέον στοιχεία για την αξιολόγησή της.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu