Οικονομία

ΕΥ: Τα 6 βήματα για τη θωράκιση των επιχειρήσεων και τη μείωση των επιπτώσεων κυβερνο-επιθέσεων

Στο πλαίσιο των πρόσφατων κυβερνο-επιθέσεων που έθεσαν στο στόχαστρο διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς μέσω ransomware (κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κρυπτογραφεί αρχεία ζητώντας λύτρα προκειμένου να τα αποκρυπτογραφήσει), η ΕΥ προτρέπει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να κινητοποιηθούν άμεσα, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης για να μετριάσουν τις επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων και να ενισχύσουν τη θωράκισή τους σε μελλοντικές.  
Ο κ. Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, Director στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος και υπεύθυνος των συμβουλευτικών υπηρεσιών Cybersecurity & Data Privacy, παρατηρεί: «Το πρόσφατο κύμα κυβερνο-επιθέσεων αποδεικνύει ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται και γίνονται πιο επιθετικοί.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των κυβερνο-εγκληματιών είναι ο εφησυχασμός. Είτε είστε σε μια πολυεθνική εταιρεία, είτε σε μια οικογενειακή επιχείρηση, εάν δεν πάρετε την κυβερνο-ασφάλεια στα σοβαρά, διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο επίθεσης.
Οι εταιρείες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στη χώρα μας, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για να μπορέσουν να αντικρούσουν αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα.
Στην ΕΥ, παρακολουθούμε στενά τις επιθέσεις και παροτρύνουμε όλες τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της προστασίας κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων».
Ο κίνδυνος επίθεσης αυξάνεται εκθετικά όταν δε λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
Επίσης, η μη σοβαρή αντιμετώπιση ενός περιστατικού επίθεσης, μπορεί να σημαίνει την επιμήκυνση του χρόνου διακοπής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων από ώρες ή μέρες σε εβδομάδες ή μήνες.
Υπάρχουν έξι ενέργειες τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν σήμερα οι οργανισμοί, για να προστατεύσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα, τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία και τους πελάτες τους, μετριάζοντας ταυτόχρονα τις πιθανές ζημιές από τις αναδυόμενες απειλές.
1. Αποσυνδέστε από το δίκτυο τα μηχανήματα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, όπως και όλα τα αντίγραφα ασφαλείας, καθώς θα μπορούσαν και αυτά να κρυπτογραφηθούν, εάν παραμείνουν συνδεδεμένα στο δίκτυο.
2. Ενεργοποιήστε το σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών επιθέσεων και μην προσεγγίζετε τη διερεύνηση αυτή σαν ένα ακόμα θέμα του τμήματος IT ή μια απλή άσκηση.
Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει εκπροσώπηση από όλα τα λειτουργικά τμήματα στην ομάδα έρευνας, συμπεριλαμβανομένου του νομικού τμήματος, των τμημάτων συμμόρφωσης, ασφάλειας πληροφοριών, δημοσίων σχέσεων, ανθρώπινου δυναμικού και άλλων τμημάτων.
3. Προσδιορίστε και αντιμετωπίσετε τα τρωτά σημεία του συνδεδεμένου οικοσυστήματός σας.
Εγκαταστήσετε τις τελευταίες ενημερώσεις προγραμμάτων ασφαλείας (patches), ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού (malware detection) και ανίχνευσης ιών (anti-virus detection) για να περιπλέξετε τις προσπάθειες των κακόβουλων να εισβάλουν ξανά στα πληροφοριακά σας συστήματα. Ενισχύστε τις δυνατότητες ανίχνευσης και αντίδρασης σε μελλοντικές επιθέσεις και προετοιμαστείτε καλύτερα για την εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
4. Βεβαιωθείτε ότι τα συστήματά σας έχουν εγκατεστημένες όλες τις τελευταίες ενημερώσεις προγραμμάτων ασφαλείας πριν ενεργοποιήσετε τους υπολογιστές.
Διατηρείτε τα συστήματα ενημερωμένα με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναγνώρισης και διαχείρισης ευπαθειών και ενημερώσεων προγραμμάτων ασφαλείας.
Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν επίσημο, επαναλαμβανόμενο κύκλο ζωής για τη διαχείριση των αδυναμιών με βάση τις εξελισσόμενες απειλές, και ένα περιεκτικό μοντέλο διαχείρισης πληροφοριακών αγαθών, το οποίο να επικεντρώνεται στην έκθεση των αγαθών στους κινδύνους αυτούς, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε συνδεσιμότητας με άλλα αγαθά.
5. Ενεργοποιήστε τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας. Προετοιμάστε δεδομένα για την έκδοση όλων των απαραίτητων ρυθμιστικών αναφορών, ασφαλιστικών αποζημιώσεων και διαφορών εκδικάσεων (εφόσον υπάρχουν), καθώς και στοιχεία για την ειδοποίηση πελατών.
6. Συλλέξτε και διατηρήστε τα αποδεικτικά στοιχεία με ορθό δικονομικό τρόπο, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στην έρευνα και να είναι αξιόπιστα και χρήσιμα σε αστικές ή ρυθμιστικές υποθέσεις.
Ο κ. Γιάννης Δρακούλης, επικεφαλής του Τμήματος Διερεύνησης Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος, δηλώνει: «Τέτοια ξεσπάσματα επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού (malware), όπως είναι το WannaCry, απαιτούν από τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν με έναν ολοκληρωμένο, γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο.
Ακόμη και μετά την ανάκτηση των δεδομένων, οι εταιρείες, συχνά, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι κατά την επίθεση κινδύνευσαν ευαίσθητες προσωπικές ή άλλες επιχειρηματικές πληροφορίες.
Η εταιρεία μπορεί να κληθεί εκ των υστέρων να αποδείξει τεκμηριωμένα ότι, ακόμη και αν υπήρξε πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα, αυτά δεν εκλάπησαν».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu