Οικονομία

Eurostat: Ανέβηκε στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Επιμένουν τα τρόφιμα στο 9,7%

Σε αρνητικό έδαφος οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ιούλιο - Στο 5,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από 5,3% τον Ιούλιο

Ελαφρά υψηλότερα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που στην Ευρωζώνη υποχώρησε επίσης ελαφρώς από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,5% τον περασμένο μήνα εν συγκρίσει με ένα χρόνο νωρίτερα, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο, ένας ρυθμός ελαφρώς υψηλότερος από το 3,4% της αρχικής ανάγνωσης. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης έτρεξε με ρυθμό 5,2%, χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και της πρώτης ανάγνωσης.

Σε μηνιαία βάση και έναντι του Ιουλίου του 2023, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής πέφτοντας στο -0,2%, ενώ στην Ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), την Ισπανία και το Βέλγιο (και στις δύο χώρες 2,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, σε ένα κράτος παρέμεινε σταθερός και σε έντεκα αυξήθηκε.

Τα τρόφιμα εξακολουθούν τις υψηλές πτήσεις

Η κατηγορία των τροφίμων και ποτών και τον Αύγουστο συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις στις οποίες επιδίδονται από πέρυσι, καθώς ήταν η κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή της τάξεως του 9,7%.

Στον αντίποδα γι άλλον ένα μήνα οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 3,3%.

Κατά 4,7% ενισχύθηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και κατά 5,5% οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών.

Πρωταθλητής ο κλάδος των υπηρεσιών

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,4 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+1,98 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,19 π.μ.) και την ενέργεια (-0,34 π.μ.).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu