Ακολουθεί η Ιταλία με 16,3%, η Αυστρία με 15,0% και η Γαλλία με 14,9%
Πέρα από το ότι η Ευρώπη γερνάει και γίνεται ολοένα και περισσότερο ήπειρος συνταξιούχων, το 2021 περίπου 1,882 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για συντάξεις στις χώρες της ΕΕ , ή 12,9% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αν και η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2020, η αναλογία της προς το ΑΕΠ ήταν 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με το 2020 όταν ήταν 13,6%.
Η σχετική σημασία των δαπανών των δαπανών για συντάξεις διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2021. Η αναλογία της συνταξιοδοτικής δαπάνης προς ΑΕΠ κορυφώθηκε στην Ελλάδα στο 16,4% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Ιταλία (16,3%), την Αυστρία (15,0%) και τη Γαλλία (14,9%).
Στο άλλο άκρο του εύρους, οι χαμηλότερες αναλογίες παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (4,5% του ΑΕΠ), στη Μάλτα (6,4%), στην Ουγγαρία (7,0%) και στη Λιθουανία (7,1%).
Το 2021, το 27,2% του πληθυσμού της ΕΕ ήταν δικαιούχοι συντάξεων. Εξετάζοντας τις διάφορες κατηγορίες συντάξεων, οι συντάξεις γήρατος ήταν μακράν η μεγαλύτερη κατηγορία στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 79,9% του συνόλου των συνταξιοδοτικών δαπανών και το 80,3% των δικαιούχων. Οι συντάξεις χηρείας ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, αντιπροσωπεύοντας το 12,0% των δαπανών και το 21,3% των δικαιούχων, ακολουθούμενες από τις συντάξεις αναπηρίας (7,9% των δαπανών και 12,2% των δικαιούχων) και τις εθνικές συντάξεις – ανεργίας (0,2% των δαπανών και 0,1% των δικαιούχων).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις