Ενέργεια

Eurostat: Ποιες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν τις περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες

Δείτε τον πίνακα και τη θέση της Ελλάδας

Η Σουηδία ήταν η χώρα της ΕΕ που χρησιμοποίησε την περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat.

Σχεδόν τα δύο τρίτα της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της προέρχονταν από ανανεώσιμες πηγές. Η Σουηδία βασίστηκε κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια, την αιολική ενέργεια, τα στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και τις αντλίες θερμότητας.

googlechartid_chart_21

Η Φινλανδία ήρθε στη δεύτερη θέση με το 47,9% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η σκανδιναβική χώρα βασίστηκε επίσης σε υδροηλεκτρικά, αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Η Λετονία ακολούθησε με 43,3%, βασιζόμενη κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Τόσο η Δανία (41,6%) όσο και η Εσθονία (38,5%) έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Η Πορτογαλία (34,7%) βασίστηκε σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικά, υδροηλεκτρικά και αντλίες θερμότητας, ενώ η Αυστρία (33,8%) χρησιμοποίησε κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση της κατάταξης, πραγματοποιώντας όμως σημαντική πρόοδο το 2022 και ξεπερνώντας το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (13,1%), τη Μάλτα (13,4%), το Βέλγιο (13,8%) και το Λουξεμβούργο (14,4%).

Συνολικά, 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ ανέφεραν μερίδια κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 23% το 2022.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ΕΕ αύξησε τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 από 32% σε 42,5%. Το μπλοκ στοχεύει επίσης να αυξήσει το ποσοστό αυτό ακόμη περισσότερο στο 45% σύντομα.

“Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συμμορφωθούν συλλογικά με τον νέο στόχο της ΕΕ για το 2030”, αναφέρει η έκθεση της Eurostat, “ο οποίος απαιτεί την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά σχεδόν 20 τοις εκατό”.

Επιπλέον, η ΕΕ στοχεύει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

Αυτή η φιλόδοξη δέσμη μέτρων έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από μια βιώσιμη πράσινη μετάβαση.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από τις αγορές ορυκτών καυσίμων.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να τονώσει την απασχόληση στην ΕΕ με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις νέες “πράσινες” τεχνολογίες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu