Η Ελλάδα παρουσιάζει στασιμότητα και αρνητικές κατατάξεις εδώ και πολλά χρόνια σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έλληνες και Βούλγαροι βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ εμφανίζουν επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα ατομικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat.
Το πιο ανησυχητικό βέβαια, που μας κατατάσσει ακόμη χαμηλότερα, είναι ότι την προηγούμενη τριετία στη Βουλγαρία αυξήθηκε εντυπωσιακά η κατά κεφαλή κατανάλωση, ενώ στη χώρα μας παρέμεινε στάσιμη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία τη Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν πέρυσι 33% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το 2022, όπως και το 2020 και το 2021, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 156% και 135% αντίστοιχα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ακολουθεί η Δανία (36% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), η Ολλανδία (30% πάνω), η Αυστρία (+24%) και το Βέλγιο (20% πάνω).
Όσον αφορά την ατομική κατανάλωση (AIC), η Ελλάδα κατατάχτηκε πέρυσι στην 25η θέση πανευρωπαϊκά μαζί με την Εσθονία και ήταν 22% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Τα χαμηλότερα επίπεδα ατομικής κατανάλωσης AIC καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (31% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), στην Ουγγαρία (29% κάτω), στην Κροατία και Λετονία (και οι δύο 24% κάτω), στη Σλοβακία (23% κάτω) και στην Ελλάδα και Εσθονία (22% κάτω).
Το 2022, τα επίπεδα της πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (AIC) στην Ε.Ε. παρουσίασαν σημαντικές διαφορές. Εννέα χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) θεωρείται κριτήριο ευημερίας και αναφέρεται σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται από τα νοικοκυριά.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το AIC έχει αλλάξει στην πλειονότητα των χωρών. Μεταξύ 2020 και 2022, τα επίπεδα AIC αυξήθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ, κυρίως στη Βουλγαρία (69% του μέσου όρου της ΕΕ το 2022 σε σύγκριση με 60% το 2020), την Κροατία (76% έναντι 69%), τη Ρουμανία (86% έναντι 81% ), και την Ιρλανδία (94% έναντι 89%). Η Ελλάδα παραμένει θλιβερή εξαίρεση στην Ε.Ε. παρουσιάζοντας στασιμότητα και αρνητικές κατατάξεις εδώ και πολλά χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Άγριο «σφυροκόπημα» από τους δασμούς Τραμπ – Βουτιά 12% η Adidas
- Volvo: Μετά τους δασμούς Τραμπ δηλώνει ότι θα παράγει περισσότερα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ
- Τραμπ για δασμούς: «Η εγχείρηση τελείωσε. Ο ασθενής επιβίωσε και αναρρώνει»
- Ιδρύεται πολυτεχνική σχολή στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
- Dimand: Αυξημένα στα 40 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων το 2024
- Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε το σχέδιο στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών
- Δήμας με Κινέζο πρέσβη για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης από το λιμάνι του Πειραιά
- Μακρόν: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες να σταματήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις