Οι αριθμοί κάθε μήνα γκρεμίζουν το αφήγημα Σκρέκα περί μέτρων κατά της ακρίβειας - Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας ήταν 3,1% τον Φεβρουάριο και 3,2% τον Ιανουάριο ενώ ανέβηκε κι άλλο τον Μάρτιο
Χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν κινήθηκε ο ρυθμός του πληθωρισμού τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη, αλλά όχι στην Ελλάδα όπου εμγάνισε επιτάχυνση, αποδεικνύοντας ότι τόσο τα μέτρα που έχει πάρει το υπ. Ανάπτυξης, όσο και τα πρόστιμα που διαφημίζει ο κ. Σκρέκας, είναι προπέτασμα καπνού απέναντι σε μια ακρίβεια που καλπάζει ασταμάτητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,1% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.
Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.
Παρομοίως, υποχώρηση παρουσίασαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να επιβραδύνει περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο στο 4% ( χωρίς μεταβολή από τον Φεβρουάριο) και ακολουθεί η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 2,7% (από 3,9% τον Φεβρουάριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 1,1% (από 1,6% τον Φεβρουάριο) ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,8% ετησίως (μετά τη μείωση κατά 3,7% τον Φεβρουάριο).
Σε κάθε περίπτωση, η ενθαρρυντική μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο ΔΤΚ οδεύει για τον στόχο του 2%, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις μειώσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις