Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
Η υποκειμενική φτώχεια είναι υψηλότερη μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Το 2022, το 81,6% δηλαδή σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, θεωρούνταν φτωχοί, ενώ οι Βούλγαροι βρίσκονταν σε καλύτερη θέση με ποσοστό 67,9% και οι Σλοβάκοι στην τρίτη με 53,3%. Το υποκειμενικό ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ ήταν μόνο 29,5% και 18%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, σχεδόν το ένα τρίτο (29,5%) του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (Διεθνής Τυποποιημένη Ταξινόμηση της Εκπαίδευσης (ISCED), επίπεδα 0-2) θεωρούνταν φτωχοί. Το ποσοστό ήταν περισσότερο από πολύ χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (επίπεδα ISCED 5-8), ενώ το ποσοστό για τα άτομα με μεσαίο μορφωτικό επίπεδο (επίπεδα ISCED 3 και 4) ήταν 18,0%.
26 μέλη της ΕΕ ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται φτωχοί, σε σύγκριση με τα άτομα με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Εξαίρεση αποτέλεσε η Φινλανδία, με ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ατόμων με μεσαίο μορφωτικό επίπεδο.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (τέσσερα πέμπτα, 81,6%) που θεωρούνταν φτωχοί. Ακολουθούσαν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (7,3%), το Λουξεμβούργο (10,0%) και τη Σουηδία (11,3%).
Τα περισσότερα μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλό και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) σε 12 χώρες. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 ποσοστιαίες μονάδες), την Ουγγαρία (41,5 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Σλοβακία (39,5 ποσοστιαίες μονάδες) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 ποσοστιαίες μονάδες), τη Δανία (5,9 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Σουηδία (7,1 ποσοστιαίες μονάδες).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Metlen: Θυγατρικές της Fairfax κάλυψαν ανταλλάξιμες ομολογίες
- Reggeborg: Θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για το 1,49% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- ΟΠΑΠ: Στις 29 Απριλίου η ΓΣ για την διανομή μερίσματος και την επαναγορά μετοχών
- Χρηματιστήριο: Black Friday με καταποντισμό 4,83% – Χάθηκαν και οι 1.600 μονάδες – Σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες
- Διαθέσιμη η εφαρμογή myAADEapp και για επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα
- Aegean – Olympic Air: Δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων για τις πτήσεις στις 9 Απριλίου
- Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και Ηλεκτρονικό Πινάκιο στα δικαστήρια – Έργα ύψους 16.5 εκατ. ευρώ
- Κομισιόν: Πράσινο φως στην Ελλάδα για 300 εκατ. ευρώ ενίσχυση της παραγωγής βιώσιμων βιοκαυσίμων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις