Οικονομία

Eurobank: Τα ομόλογα ευνοούνται από τη νομισματική πολιτική

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank δημοσίευσε σήμερα τη νέα έκδοση του μηνιαίου της δελτίου Regional Economics & Market Strategy Monthly, το οποίο περιέχει μια ενδελεχή ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων και τάσεων των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στις οικονομίες Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Σερβίας στις οποίες η Eurobank έχει στρατηγική παρουσία.  

Η μελέτη έχει τίτλο«Οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης ευνοήθηκαν τον Μάρτιο από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ και τις αποφάσεις της FED». Τη σύνταξη της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας κος Ιωάννης Γκιώνης και η κα. Γαλάτεια Φωκά, με τη συνδρομή και συνεργατών του Ομίλου στις επιμέρους χώρες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕUROBANK, oι ρυθμοί ανάπτυξης οι οποίοι καταγράφηκαν  κατά το προηγούμενο έτος, ήταν από τους ισχυρότερους στην μετά Lehman Brothers εποχή και ανέδειξαν τις οικονομίες της περιοχής σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Κατά το τρέχον έτος, οι κίνδυνοι για τις αναδυόμενες αγορές είναι αυξημένοι λόγω του εύθραυστου διεθνούς περιβάλλοντος, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομιών της Κίνας, των ΗΠΑ, και την πρόσφατη υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος, κύριο εμπορικό εταίρο της περιοχής. Παρά ταύτα, η αναπτυξιακή προοπτική των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι στιγμής παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη. Οι συγκριτικά χαμηλές διεθνείς τιμές ενέργειας διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε χαμηλά επίπεδα, ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα, παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς και σε συνδυασμό με τις ακολουθούμενες επεκτατικές νομισματικές πολιτικές και τη χαμηλότερη ανεργία, συντελούν στη διατήρηση της αναπτυξιακής προοπτικής. 

Στο περιβάλλον αυτό, οι χρηματοοικονομικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών ανέκαμψαν δυναμικά τον Μάρτιο εξαλείφοντας τις απώλειες που είχαν σημειώσει από την αρχή του έτους, λαμβάνοντας ώθηση, τόσο από τα νέα τολμηρά μέτρα του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όσο και από τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Στον απόηχο αυτών των γεγονότων, τα περισσότερα περιφερειακά νομίσματα διατηρηθήκαν σχετικά ισχυρά, ενώ και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν νέα κέρδη, ευνοούμενα από τη γενικότερη επεκτατική νομισματική πολιτική και τις προσδοκίες της αγοράς για τη διατήρηση της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μια πιθανή αναζωπύρωση των ανησυχιών σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, πιθανή νέα αύξηση της μεταβλητότητας στις τιμές των διεθνών τιμών ενέργειας ή μία αναβίωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσαν να έχουν εκ νέου αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα και στις περιφερειακές αγορές. Σε αυτή την κατεύθυνση, απουσία νέων μέτρων από την ΕΚΤ και την FED,  η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στοιχείων εκατέρωθεν του Ατλαντικού που κατά πάσα πιθανότητα θα διαδραματίσει καίριο ρόλο για τις επιδόσεις των περιφερειακών χρηματοπιστωτικών αγορών την ερχόμενη περίοδο. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu