H αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s στην παρούσα χρονική στιγμή, αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να αποκαταστήσουν την πρόσβαση τους σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης με σχετικά χαμηλό κόστος, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την σημασία της πρόσφατης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s.
Αναφερόμενοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σημαντικά εντός του 2016. Για να συνεχιστεί όμως η συγκεκριμένη πορεία χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθεί εκείνο το περιβάλλον που θα επιτρέψει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, προσθέτουν.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάλυση των Δρ. Θεόδωρου Σταματίου, Senior Economist και Άννας Δημητριάδου, του τμήματος οικονομικών αναλύσεων της Eurobank.
“Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s στις 22 Νοεμβρίου 2016 αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ‘αρνητική’ σε ‘σταθερή’. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η πρόσβαση των τραπεζών σε γραμμές χρηματοδότησης – πέρα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος – θα εξομαλυνθεί την αμέσως επόμενη περίοδο, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν οριακά κέρδη τόσο το 2016 όσο και το 2017, μετά από πέντε συνεχή έτη καταγραφής ζημιών και τρεις γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολογήσεων Moody’s, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων και η ποιότητα του κεφαλαίου τους θα παραμένει σχετικά χαμηλή λόγω του υψηλού μεριδίου των αναβαλλόμενων φόρων επί του συνόλου του ενεργητικού τους, παρά τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων δεν αναμένεται να σημειώσει θεαματική ανάκαμψη κυρίως εξαιτίας της ύπαρξης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και της περιορισμένης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών έναντι του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.
Κρίνουμε ότι η αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s στην παρούσα χρονική στιγμή, αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να αποκαταστήσουν την πρόσβαση τους σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης με σχετικά χαμηλό κόστος. Πολλά απαιτείται να γίνουν στην συνέχεια και η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη ενώ πιθανώς να επηρεαστεί από πολλούς δυνητικούς εξωτερικούς κινδύνους.
Το πρώτο σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από εδώ και πέρα είναι η εφαρμογή όλων των δράσεων που θα επιτρέψουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% έως το τέλος του 2019, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή του θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια εντοπισμού των δανειστών που επιλέγουν στρατηγικά να μην εξυπηρετούν τα δάνεια τους και στον σαφή διαχωρισμό τους από εκείνους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν σαφή κίνητρα στην αγορά για την επιστροφή σε συναλλακτικές συνήθειες που θα οδηγήσουν τελικά σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δε θα πρέπει να παραβλέπουμε όμως ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά ταυτόχρονα και η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που σχετίζεται άμεσα με την επιστροφή των καταθέσεων, συναρτάται κυρίως με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς και βιώσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης. Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολογήσεων Moody’s, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης για το 2017 αναμένεται στο 1.8%, κάτι που – εφόσον ισχύσει – μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς τις επιδόσεις των τραπεζών.
Η αβεβαιότητα όμως ως προς τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης του 2017 δεν είναι αμελητέα. Στον Προϋπολογισμό 2017 που κατατέθηκε ήδη στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης για το 2017, σχετική πρόβλεψη της Eurobank Research είναι 2.3% ενώ η αγορά (market consensus) αναμένει πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης κοντά στο 1.3%. Η μείωση της συγκεκριμένης αβεβαιότητας προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης πριν από το τέλους του έτους, την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους σύμφωνα τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάιο 2015, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη συνέχιση και εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και των επενδύσεων, τη βελτίωση της ροής κεφαλαίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Συνοχής και βεβαίως την πολιτική σταθερότητα καθώς και έναν ελάχιστο βαθμό συναίνεσης των κύριων πολιτικών δυνάμεων ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κατεβαίνει στις 8,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ (27,3%) – ΠΑΣΟΚ (19,1%)
- ΣΥΡΙΖΑ για ναύαρχο Αποστολάκη: Και διαπλεκόμενος και αποστάτης
- Hellenic Cables: Πήρε πιστοποίηση για δυναμικό καλώδιο ισχύος
- Aenaon: Το έργο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, παρουσία Πρωθυπουργού
- Μπάιντεν: Αντιπαραγωγικοί οι δασμοί Τραμπ – Ελπίζω να το ξανασκεφτεί
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη μετά τη διήμερη πτώση
- Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Η Λε Πεν ζητά νέες φοροελαφρύνσεις για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025
- Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ο ναύαρχος Αποστολάκης αφήνοντας το κόμμα με 27 βουλευτές – Πήρε μαζί του την έδρα ως βουλευτής Επικρατείας!
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις