Οικονομία

Eurobank: Μείωση της παραγωγικότητας το γ’ 3μηνο 2015

Στη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά και την αύξηση των συνολικών ωρών απασχόληση το γ’ τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα αναφέρεται το σημερινό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομίες» της Eurobank.

Οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν μάλιστα πως αυτή η αρνητική μεταβολή ήταν η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή της ελληνικής «μεγάλης ύφεσης», ήτοι από το β’ τρίμηνο 2008.

Αναλυτικότερα, η ετήσια μεταβολή της παραγωγικότητας της εργασίας, δηλαδή του πραγματικού ΑΕΠ ανά ώρα απασχόλησης, διαμορφώθηκε στο -4,42% το 3ο τρίμηνο 2015 (από -1,04% το 2ο τρίμηνο 2015). 

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή η αρνητική μεταβολή ήταν η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή της ελληνικής «μεγάλης ύφεσης», ήτοι 2ο τρίμηνο 2008 (η πρώτη ήταν το 1ο τρίμηνο 2011, -6,97%, και η δεύτερη το 1ο τρίμηνο 2009, -6,13%).

Από την άλλη πλευρά οι συνολικές ώρες απασχόλησης σημείωσαν αύξηση (σε όρους ετήσιας μεταβολής) για 4ο συνεχές τρίμηνο. 

Πιο αναλυτικά, ο ρυθμός μεταβολής ήταν 3,50% το 3ο τρίμηνο 2015 (από 2,34% το 2ο τρίμηνο 2015). 

Αυτό το μέγεθος προήλθε από την ενίσχυση της απασχόλησης (σε όρους ατόμων) 1,88%, και από την αύξηση των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο 1,62%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, δηλαδή αναλύοντας τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα της προσφοράς, παρατηρούμε ότι η ύφεση του 3ου τριμήνου 2015, -0,92%, ήταν προϊόν μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας και όχι συρρίκνωσης των ωρών απασχόλησης. 

Τουναντίον, η τελευταία μεταβλητή κατέγραψε αύξηση και αντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ.

Το μέτρο του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή η κυρίαρχη αρνητική διαταραχή του 3ου τριμήνου 2015, δύναται να ερμηνεύσει την πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσω των παρακάτω διαύλων: 1ον υποεκμετάλλευση του παραγωγικού συντελεστή του φυσικού κεφαλαίου (π.χ. μείωση ωρών χρήσης μηχανημάτων λόγω ακύρωσης παραγγελιών), 

2ον μείωση της αποτελεσματικότητας του θεσμού της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και αύξηση του κόστους συναλλαγών (π.χ. για την πραγματοποίηση του ίδιου μεγέθους συναλλαγών όπως αυτού πριν από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έπρεπε να καταναλώσουν περισσότερο χρόνο λόγω της προσαρμογής τους σε νέους τρόπους συναλλαγών (πλαστικό χρήμα)), και 

3ον χειροτέρευση των όρων εμπορίου (π.χ. το σχετικό κόστος των εισαγωγών αυξήθηκε). 

Οι προαναφερθέντες παράγοντες είναι πιθανόν να «εμπεριέχονται» στη μειωμένη παραγωγικότητα της εργασίας που παρατηρούμε στα στοιχεία του 3ου τριμήνου 2015. 

Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εν λόγω υποψήφιες ερμηνευτικές μεταβλητές χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. 

Στο πεδίο των προσφάτως δημοσιευμένων στοιχείων έχουμε να αναφέρουμε τα εξής: 

1ον το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) διαμορφώθηκε στα €314,2 εκατ (πλεόνασμα) τον Οκτώβριο 2015 (ετήσια μεταβολή +€770,3 εκατ), 

2ον ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία σημείωσε ετήσια πτώση -18,86% τον Οκτώβριο 2015, και 

3ον το ποσοστό των μακροχρονίων ανέργων (τουλάχιστον 12 μήνες) σημείωσε οριακή αύξηση το 3ο τρίμηνο 2015 από 73,1% σε 73,7%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu