Η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει, αναφέρει η Eurobank, επισημαίνοντας ότι αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται.
Στην εβδομαδιαία ανάλυση της υπό τον τίτλο “7 ημέρες Οικονομία”, η Eurobank παρατηρεί ότι η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρούμε στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης.
Επιπλέον, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δεν συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού (πιθανή εκροή πληθυσμού προς το εξωτερικό).
Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα 3/4 των ανέργων βρίσκονται σε καθεστώς αναζήτησης εργασίας για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.
Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τη διατήρηση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια, το προαναφερθέν επιχείρημα ενισχύεται.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στο εμφανές αποτέλεσμα της συσσωρευμένης απώλειας εισοδήματος που προκαλεί το φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας.
Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η αποεπένδυση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Οι ώρες εργασίας, εκτός από το όφελος που προσφέρουν στον εργαζόμενο υπό τη μορφή εισοδήματος, οπότε και κατανάλωσης, σταδιακά προκαλούν και συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου, δηλαδή έχουν και τη μορφή της επένδυσης.
Ο εργαζόμενος αποκτά γνώσεις και εμπειρία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγικότητά του.
Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει όταν μειώνονται οι ώρες εργασίας.
Δηλαδή, τα άτομα του εργατικού δυναμικού που απέχουν για αρκετό χρονικό διάστημα από τον εργασιακό χώρο υφίστανται μια μορφή απόσβεσης των ικανοτήτων τους και μείωσης της παραγωγικότητάς τους.
Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για το μήνα Φεβρουάριο (2015) ήταν της τάξης του -1,91%.
Η αντίστοιχη μεταβολή για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εθνικό ΔΤΚ) ήταν της τάξης του -2,16%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς
- Στην Τουρκία ο Ρούτε την Δευτέρα (25/11) με Ερντογάν και μετά στην Αθήνα με Μητσοτάκη
- Η WSJ αποκάλυψε μετοχική σχέση της Cantor Fitzgerald με την εταιρεία κρυπτονομισμάτων Tether
- Formula 1: Οι οδηγοί με τους περισσότερους τίτλους
- Παραδοχή Μητσοτάκη: «Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα την καλή πορεία της οικονομίας»
- Πυροβολισμοί με νεκρό στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία
- Στις κάλπες προσέρχονται οι Ρουμάνοι για τον 1o γύρο των προεδρικών εκλογών
- Formula 1: Ο Μαξ Φερστάπεν παγκόσμιος πρωταθλητής για τέταρτη φορά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις