Η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει, αναφέρει η Eurobank, επισημαίνοντας ότι αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται.
Στην εβδομαδιαία ανάλυση της υπό τον τίτλο “7 ημέρες Οικονομία”, η Eurobank παρατηρεί ότι η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρούμε στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης.
Επιπλέον, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δεν συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού (πιθανή εκροή πληθυσμού προς το εξωτερικό).
Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα 3/4 των ανέργων βρίσκονται σε καθεστώς αναζήτησης εργασίας για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.
Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τη διατήρηση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια, το προαναφερθέν επιχείρημα ενισχύεται.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στο εμφανές αποτέλεσμα της συσσωρευμένης απώλειας εισοδήματος που προκαλεί το φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας.
Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η αποεπένδυση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Οι ώρες εργασίας, εκτός από το όφελος που προσφέρουν στον εργαζόμενο υπό τη μορφή εισοδήματος, οπότε και κατανάλωσης, σταδιακά προκαλούν και συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου, δηλαδή έχουν και τη μορφή της επένδυσης.
Ο εργαζόμενος αποκτά γνώσεις και εμπειρία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγικότητά του.
Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει όταν μειώνονται οι ώρες εργασίας.
Δηλαδή, τα άτομα του εργατικού δυναμικού που απέχουν για αρκετό χρονικό διάστημα από τον εργασιακό χώρο υφίστανται μια μορφή απόσβεσης των ικανοτήτων τους και μείωσης της παραγωγικότητάς τους.
Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για το μήνα Φεβρουάριο (2015) ήταν της τάξης του -1,91%.
Η αντίστοιχη μεταβολή για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εθνικό ΔΤΚ) ήταν της τάξης του -2,16%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βασίλης Τσανός (Tetra Pak): «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των τροφίμων»
- Σταϊκούρας: Στην Τρίπολη λειτουργεί το ανακαινισμένο Δικαστικό Μέγαρο σε ένα κτίριο με σημαντική ιστορία
- Ταχιάος: «Δεν μπορούμε να κατεδαφίσουμε οικοδομικά τετράγωνα για να διευρύνουμε τον Κηφισό»
- Vodafone Ελλάδας: Στα 541 εκατ. ευρώ τα έσοδα στο α΄ εξάμηνο
- Γερμανία: Οριστικό, στις 16 Δεκεμβρίου ψήφος εμπιστοσύνης, στις 23 Φεβρουαρίου εκλογές
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με βαριές απώλειες – Βουτιά 15% η Bayer
- Reuters: Η Commerzbank θα εξαγοράσει μικρότερη τράπεζα ως «απάντηση» στην UniCredit
- ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε πιάτσες ταξί για τα αυτοκόλλητα με τα POS
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις