Αναγκαία θεωρεί ότι είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων υψηλής παραγωγικότητας, η Eurobank, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πιστωτική επέκταση αποτελεί πολύ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση “7 ημέρες οικονομία”, η Eurobank τονίζει ότι η πιστωτική επέκταση αποτελεί πολύ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τους τρείς τελευταίους μήνες, δηλαδή Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2014, το υπόλοιπο του γενικού συνόλου χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε θετικό πρόσημο σε όρους μηνιαίων μεταβολών.
Ωστόσο, η αύξηση του γενικού συνόλου της χρηματοδότησης δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πορεία προς ένα διατηρήσιμο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης.
Θεωρούμε πως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αποτελεσματική κατανομή των αποταμιευτικών πόρων, ήτοι η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων υψηλής παραγωγικότητας.
Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή η άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια η διοχέτευσή τους προς τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις.
Το όφελος θα είναι αμοιβαίο για όλους τους φορείς της εγχώριας οικονομίας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
Η πιστωτική επέκταση, αποτελεί πολύ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων των επιχειρήσεων αποκλειστικά και μόνο μέσω των ιδίων κεφαλαίων τους δεν είναι εφικτή.
Ωστόσο, η αύξηση του γενικού συνόλου της χρηματοδότησης δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πορεία προς ένα διατηρήσιμο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης.
Θεωρούμε πως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αποτελεσματική κατανομή των αποταμιευτικών πόρων. Δηλαδή, η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων υψηλής παραγωγικότητας. Έ
νας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή η άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια η διοχέτευσή τους προς τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις.
Το όφελος θα είναι αμοιβαίο για όλους τους φορείς της εγχώριας οικονομίας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
Ο Όγκος των Λιανικών Πωλήσεων συρρικνώθηκε το Νοέμβριο 2014, μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες ανοδικής πορείας. Εντούτοις, για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 παρατηρείται επιτάχυνση της ανοδικής πορείας του λιανικού εμπορίου σε σχέση με το 2013, γεγονός που αποτελεί μια ένδειξη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας το 2014.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τη Μεταποίηση (PMI) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Ιανουάριο 2015 στα χαμηλότερα επίπεδά του κατά τους τελευταίους 15 μήνες.
Για τον μήνα Δεκέμβριο (2014), το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,15% και το αντίστοιχο των νέων δανείων στο 5,03%. Το περιθώριο του επιτοκίου ήταν της τάξης του 3,88%.
Για τον ίδιο μήνα, η μεταβολή (μηνιαία) του συνόλου των καταθέσεων (και ρέπος) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν της τάξης των -5,45 δις ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το μήνα Δεκέμβριο στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση -3,3% στις βιομηχανικές τιμές του παραγωγού, ενώ η μείωση στις αντίστοιχες τιμές για ολόκληρο το έτος 2014 ανέρχεται στο -5,3%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ιταλική ENI ετοιμάζει και δεύτερη πλωτή δεξαμενή LNG για το Κονγκό
- Γερμανία: Οι αγρότες διαδηλώνουν και πάλι στo Βερολίνο
- Λίβανος: Το Ισραήλ επιδιώκει μια ακατοίκητη νεκρή ζώνη στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Ερντογάν για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Γκάλαντ: «Θαρραλέα απόφαση» από το ΔΠΔ
- FAZ: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας
- Μ. Ηλιόπουλος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η ΑΕΚ θα μας ενώνει για πάντα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Όλα έτοιμα για την εκλογική διαδικασία αύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις