Διεθνή

Euractiv: Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοστούν πιο έξυπνες λύσεις από τους φράχτες

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στο σχέδιό της για την κατασκευή νέου φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, με ή χωρίς χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοστούν πιο έξυπνες λύσεις, όπως μεταδίδει το Euractiv.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα φοβάται ότι η κλιμάκωση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει νέα μεταναστευτικά κύματα και να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες με τον Λίβανο και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η κατασκευή φράχτη στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία ξεκίνησε το 2012 και έκτοτε επεκτάθηκε με εθνικούς οικονομικούς πόρους.

Το θέμα επανεμφανίστηκε αφού η Γερμανία αποφάσισε να λάβει αυστηρότερη στάση για τη μετανάστευση και πολιτικοί στο Βερολίνο κάλεσαν τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να ενισχύσουν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Η συζήτηση για τη μετανάστευση έχει ανοίξει ξανά για τα καλά στην Ευρώπη με τη Γερμανία να ετοιμάζεται να αυξήσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που στέλνει πίσω σε χώρες πρώτης γραμμής, ενώ η Ελλάδα σχεδιάζει να θέσει το θέμα σε μια σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα.

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, η Αθήνα έθεσε ξανά στο τραπέζι το αίτημά της να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του φράχτη από την Ε.Ε.

«Ο νέος φράχτης θα κατασκευαστεί με ή χωρίς Ευρώπη», είπε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η Επιτροπή της ΕΕ επιμένει να αντιτίθεται στη χρηματοδότηση της κατασκευής φραχτών, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν καλύτερα πώς να προστατεύουν τα σύνορά τους.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι στην καλύτερη θέση να καθορίσουν πώς να το κάνουν αυτό στην πράξη με τρόπο που να είναι πλήρως σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε στο Euractiv εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση και ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

«Η εστίαση θα πρέπει να είναι σε έξυπνες λύσεις που υποστηρίζουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων , όπως τα ολοκληρωμένα, διαλειτουργικά και προσαρμόσιμα συστήματα επιτήρησης», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Μέση Ανατολή και Τουρκία

Οι ελληνικές αρχές έχουν αναφέρει αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων από την Τουρκία το 2024 σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά σημειώνουν ότι αυτά προέρχονται κυρίως από τη θάλασσα και όχι από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Πολλοί επισημαίνουν ότι η πολιτική σταθερότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση των μεταναστευτικών κυμάτων υπό έλεγχο και η Αθήνα εργάζεται προς αυτόν τον στόχο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση 30 λεπτών με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμφώνησαν και οι δύο να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου.

Ενδεικτικά, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το επίκεντρο της συνάντησης παρέμεινε στη θετική ατζέντα –όπως η συνεργασία για τη μετανάστευση– παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν ο Ερντογάν δηλώσει δημόσια ότι η Κύπρος πρέπει να χωριστεί σε δύο κράτη, πρόταση που απορρίφθηκε κατηγορηματικά και από την Αθήνα. και τις Βρυξέλλες και θα μπορούσε να τορπιλίσει τη συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με αναφορές να υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επίθεση στον Λίβανο, έχει δημιουργήσει τα φρύδια στην Αθήνα.

Ο Λίβανος φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σε συνδυασμό με τη σοβαρή οικονομική κρίση της, τα πιθανά μεταναστευτικά κύματα μέσω της Τουρκίας κάνουν την Αθήνα να νιώθει άβολα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε ήδη με τον Λιβανέζο ομόλογό του Abdallah Bou Habib και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε Λιβανέζους πολίτες που έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται θεραπεία.

Ομοίως, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη ανέφεραν στο Euractiv ότι το μεταναστευτικό ζήτημα τέθηκε σε όλες τις επαφές ως πιθανή παράπλευρη συνέπεια της ευρύτερης διάδοσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και στο Τελ Αβίβ.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Έλληνας ηγέτης είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός που οι «ισραηλινοί φίλοι μας» δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επαρκώς.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu