Οικονομία

Εστάλη στους θεσμούς η λίστα μεταρρυθμίσεων

Εστάλη στους θεσμούς η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, προκειμένου εντός της ημέρας να κλειδώσει μέσω τηλεδιάσκεψης η συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λίστα περιλαμβάνει:

1. Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

A. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

B. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

Δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

Ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται γενικόλογη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές  συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη  συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά  σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Δεδομένου ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα εξετασθεί στο αποψινό Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και ως εκ τούτου προκαλείται χρηματοδοτικό κενό, κάτι που οι θεσμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν, δεδομένων των ήδη αδύναμων δημοσιονομικών επιδόσεων και των ήδη αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu